Der er mange måder at opvarme sit hus eller sommerhus på, men hvilken løsning skal du vælge? En varmepumpe kan være den bedste løsning.
Varmepumper kan være et billigere alternativ, hvis du er på udkig efter en ny varmekilde. Her finder du en varmepumpe guide og information om Vølunds varmepumper, og får vores råd og vejledning til alt fra sortiment til valg af den varmepumpe, der opfylder dine behov bedst.
Hvad er en varmepumpe?
Der findes flere forskellige typer af varmepumper. Nogle henter varmen fra luften, mens andre udnytter jordvarmen via slanger, der bliver gravet ned. Fælles for alle vores varmepumper er et indemodul i stil med et køleskab, som skal placeres indenfor. Hvilken Vølund varmepumpe du skal vælge, kommer an på både beliggenhed, dine specifikke behov og hvilken type bolig, det drejer sig om.
Få miljøvenlig energi med en varmepumpe
En varmepumpe fra Vølund er ikke bare i mange tilfælde et billigere alternativ, det kan også være en langt mere miljøvenlig løsning på dit varmeforbrug. Både derhjemme eller i dit sommerhus. Med en varmepumpe udnytter du jordens ressourcer på en miljøvenlig måde. En varmepumpe bruger el, men i forhold til traditionel elvarme er en varmepumpeløsning mere billig i drift, og derfor også mere miljøvenlig på den lange bane. Rundt regnet bruger en varmepumpe kun omkring en fjerdedel elektricitet i forhold til en el-radiator.
Hvilke typer varmepumper findes der?
Jordvarmepumpe
En jordvarmepumpe udnytter varmen i jordens øverste lag, der genbruges til at varme din bolig op med – en miljøvenlig, billig og driftssikker varmekilde. Læs mere om fordelene ved Vølunds jordvarmepumper og se vores sortiment her:
Luft-til-vand varmepumpe
En luft-til-vand varmepumpe fra Vølund er en pladsvenlig løsning, der udnytter varmen i luften til at opvarme din bolig og dit brugsvand. Få mere viden om luft-til-vand varmepumper og se Vølunds udvalg af denne type varmepumpe lige her:
Luft-til-luft varmepumpe
En luft-til-luft varmepumpe bruger varmen i den udendørs luft til at give dig rumvarme i din bolig. Denne type varmepumpe kan bruges i alle typer af boliger, men er særligt relevant for dig, der bruger elvarme – fx i dit sommerhus.
Boligventilations-varmepumpe
En boligventilations-varmepumpe sikrer frisk luft og godt indeklima i huse, der er så godt isolerede, at de ikke naturligt slipper f.eks. fugt eller varme ud. Læs mere om fordelene ved Vølunds boligventilations-varmepumper her:
Fordele og ulemper ved en varmepumpe
Hvilken type varmepumpe, der passer bedst til dig, kommer helt an på din bolig og dine behov
Hvis du er ved at bygge nyt hus, kan installation af jordvarmepumpe måske bedst betale sig, mens en luft-til-vand varmepumpe er den bedste varmepumpe, når du skal skifte varmekilde på et eksisterende hus. Hos Vølund Varmeteknik har vi fire typer af varmepumper: jordvarmepumpe, luft-til-vand varmepumpe, luft-til-luft varmepumpe og boligventilationsvarmepumpe. De opfylder hver især forskellige og specifikke behov. Bliv klogere på, hvilken varmepumpe der passer til dig og din bolig.
Er du stadigvæk i tvivl?
Er du stadigvæk i tvivl om, hvilken varmepumpe og varmeanlæg du skal vælge? Så kontakt din lokale Vølund-specialist, der kan guide og give dig råd og vejledning om, hvilken varmepumpe der egner sig bedst til din bolig, og er det bedste valg for dig.
Video fra Varmepumpeindustrien
Tre stærke fordele ved en varmepumpe
Varmepumpeindustrien har lavet en video, der fortæller, hvorfor du bør vælge en varmepumpe. I videoen kan du se varmepumpens tre stærke fordele: den er økonomisk, nem og grøn.
Kort fortalt får du mere varme for færre penge, installationen kræver ikke et stort indgreb, og du får bæredygtig varme med mindre Co2-udslip.
Intelligent styring af varmepumpe gør din elregning mindre
Intelligente installationer og elektroniske enheder er som sådan ikke noget nyt. Men nu kan din varmepumpe faktisk blive endnu smartere. Med Smart Price Adaption arbejder din varmepumpe nemlig, når elprisen er lav. Det betyder, at du kan spare 5-10 % på elregningen.
Overvejer du at installere en varmepumpe i dit sommerhus?
En luft-til-luft varmepumpe er perfekt til sommerhuset, og er ofte den bedste varmepumpe til fritidshuset. Du kan styre varmepumpen via en app, hvilket betyder, at du altid kan komme til et behageligt tempereret sommerhus og holde et sundt indeklima året rundt.
Få tilskud, når du skifter til en varmepumpe
Fordelene ved en varmepumpe er mange, men for nogle er finansieringen en stopklods. Det koster penge at installere en varmepumpe lige nu og her, men på den lange bane kan det være en god investering - og du kan også få tilskud, når du skifter til en varmepumpe. Du kan vælge mellem to forskellige typer varmepumper for at opnå tilskud: Luft-til-vand varmepumpe og jordvarmeanlæg. Hvad du skal vælge, afhænger af din bolig og dine behov. Vi hjælper dig sikkert i mål.
Kom godt i gang: Læs mere om, hvordan du kan få tilskud til en varmepumpe her
Tegn en tryghedsforsikring, der giver ro i maven i op til 18 år
Når du køber en varmepumpe, er det vigtigt, at du føler dig tryg. Derfor tilbyder vi – ud over vores fem års udvidet garanti – en tryghedsforsikring. Med Tryghedsforsikringen fra Arctic er du dækket i op til 18 år, hvis der skulle opstå maskinskade eller uregelmæssigheder på din varmepumpe.
Hvad skal du være opmærksom på?
Myndighederne kan kræve dokumentation for, at eftersynet af din varmepumpe er udført efter gældende krav. Det betyder, at alle jordvarmepumper, luft-til-vand varmepumper og visse boligventilation-varmepumper i både hus og sommerhus skal tilses én gang årligt af en sagkyndig. Når eftersynet er udført, giver vi dig den nødvendige dokumentation for, at alle regler er fulgt. Hos Vølund Varmeteknik kan du tegne et serviceabonnement, der, udover telefonisk support, adgang til udvidet servicevagt og rabat på reservedele, også dækker det lovpligtige årlige eftersyn af din varmepumpe.
Fjernvarme eller varmepumpe?
Fjernvarme er for mange det oplagte og sikre valg, når der skal vælges en varmeløsning til hjemmet. Men faktisk findes der et andet godt alternativ: en varmepumpe. Men hvad er bedst? Fjernvarme vs. varmepumpe?
- En varmepumpe er mere miljøvenlig end fjernvarme
- Når det kommer til effektivitet og varmetab, er varmepumpen bedst
- Hvis du bygger nyt, er det oplagt at installere en varmepumpe eller jordvarme
- Både fjernvarme og varmepumpe er billige varmeløsninger
FAQ om varmepumper
Få svar på de oftest stillede spørgsmål vedr. varmepumper.
Hvor meget kan du spare med en varmepumpe? navigate_before
Besparelsen ved installation af varmepumpe er altid individuel. Det kommer an på, hvor godt isoleret dit hus eller sommerhus er, hvordan boligen bliver opvarmet i dag, og hvilken varmepumpeløsning, du vælger. For at opnå størst mulig besparelse, er det vigtigt med god rådgivning. Hos Vølund Varmeteknik sørger vi for, at din nye varmeløsning bliver korrekt dimensioneret ud fra dine behov og de forudsætninger, der er, som fx husets størrelse, isolering, antal beboere, forbrug og så videre.
Hvad koster en varmepumpe? navigate_before
Prisen på en varmepumpe kan du få hos dit lokale installationsfirma eller energiselskab. Udover varmepumpen skal du også betale for installation, hvilket kræver et autoriseret VVS-firma, der skal medregnes i prisen.
Se hvad en varmepumpe cirka koster her
Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om året? navigate_before
En varmepumpes energiforbrug er væsentlig lavere end andre el-drevne varmekilder på markedet. Hvor meget strøm en varmepumpe præcist bruger, er afhængig af din boligtype, antal i familien, hvor mange kvadratmetre, der skal opvarmes og så videre.
Hvor meget lyd afgiver en varmepumpe? navigate_before
Hos Vølund optimerer vi løbende vores produkter, og Vølunds varmepumper hører derfor også til de mest lydsvage modeller på markedet. Når det er sagt, vil det altid være en individuel vurdering, hvor meget lyd en varmepumpe afgiver, og om det er en ulempe for dig eller ej. Derfor anbefaler vi, at du henvender dig til én af vores mange udbydere, hvor du har mulighed for både at se og lytte til vores udvalg af varmepumper.
Hvordan forbedrer en varmepumpe mit indeklima? navigate_before
I forhold til opvarmning er en varmepumpe ikke bedre end andre opvarmningskilder. Ved et nybygget hus kan en varmepumpe dog hjælpe med at undgå overtemperatur.
Hvis der vælges jordvarme, er der mulighed for passiv køl. Med luft-til-vand varmepumpe er der mulighed for aktiv køl. I kombination med ventilation får man et komplet system, som vi kalder Vølund Komplet.
Er en varmepumpe billigere end fjernvarme? navigate_before
Der er mange penge at spare, når det kommer til varmeforbrug. Både i din bolig og sommerhuset. Priserne kan svinge meget an på, hvor du bor i landet. En varmepumpe er ofte et billigere alternativ til fjernevarme, men hvis du vil vide, hvad du reelt kan spare, skal du rådføre dig med din lokale udbyder.
Kan varmepumpen opvarme hele mit hus? navigate_before
Hos Vølund har vi et stort udvalg af varmepumper. Også når det kommer til størrelse. Når du får en varmepumpe, er det vigtigt, at du får installeret den rette størrelse, som passer lige præcis til din bolig og husstandens behov. Hos Vølund lægger vi stor vægt på dimensioneringen – dvs. beregning af din nye varmeløsning – som vi altid afstemmer med et lokalt installationsfirma eller anden samarbejdspartner i dit lokalområde. I de fleste tilfælde rækker det med én varmepumpe, men har du en meget stor bolig, kan man installere to varmepumper, hvilket dog yderst sjældent er nødvendigt. Din bolig kan altid varmes op kun ved hjælp af varmepumper, hvis øvrige forudsætninger, som fx isolering, er opfyldt.
Hvor lang er levetiden på en varmepumpe? navigate_before
En varmepumpes levetid er afhængig af vind, vejr og geografisk placering, men hos Vølund har vi kunder, der har haft Vølund jordvarmeanlæg og luft-til-vand varmpumper i over 20 år. Hvis du vil have din varmepumpe til at holde i lige så mange år, afhænger det af den korrekte dimensionering, men også vedligehold og serviceeftersyn, faktorer der tilsammen er med til at forlænge levetiden væsentligt.
Kan jeg få tilskud til ny varmepumpe? navigate_before
Når du skifter dit gamle oliefyr, pillefyr eller forældede varmepumpe, kan du vælge mellem to forskellige typer varmepumper for at opnå tilskud. Hvad du skal vælge, afhænger af din bolig og dine behov.
Virker en varmepumpe året rundt? navigate_before
Ja, vores luft-til-vand varmepumper kan levere varme, selv om lufttemperaturen er minus 25 grader. Modellen F2120 er designet til koldt klima og bruges ved de lave temperaturer i det nordlige Sverige og Finland.
Jordvarmen tager energien fra jorden i frostfri dybde, så den kan også køre om vinteren. Det vil sige hele året rundt.
Hvorfor er varmepumper bæredygtige? navigate_before
Varmepumper drives af el, som kan produceres bæredygtigt med fx. vindmøller. Andre opvarmningsformer er typisk baseret på forbrænding af gas, kul, olie, halm, affald, træpiller og -flis. Derfor er varmepumper et bæredygtigt valg.
Jeg bor i et område med fjernvarme. Kan jeg få en luft til vand-varmepumpe? navigate_before
Det kan du bestemt. Det er frivilligt, om du ønsker at gøre brug af muligheden for fjernvarme. Langt de fleste mennesker, der bor inden for fjernvarmenettet, benytter sig dog af muligheden – ofte fordi det er det nemmeste. Men i dag ser vi flere og flere – især nybyggere – der vælger en alternativ løsning som fx luft-til-vand varmepumpen. Du kan læse mere om dit valg mellem fjernvarme og varmepumpe her.
Hvordan vedligeholder man en varmepumpe? navigate_before
De fleste varmepumper er faktisk mere eller mindre vedligeholdelsesfrie. Med en jordvarmepumpe eller en luft-til-vand varmepumpe skal du stort set ikke gøre noget. Hvis du har en luft-til-luft varmepumpe bør du som minimum holde øje med, at der ikke samler sig visne blade eller andre ting omkring udedelen.
Fælles for alle varmepumperne er, at de bør have et årligt serviceeftersyn. Kan din varmepumpe indeholde mer end 1 kg kølemiddel, er det lovpligtigt med et årligt serviceeftersyn.
Hvor ofte skal en varmepumpe serviceres? navigate_before
Miljøstyrelsen kræver, at varmepumper med mere end 1 kg kølemiddel skal have et årligt eftersyn af en sagkyndig. Har du en luft-til-luft varmepumpe med mindre kølemiddel end 1 kg, er et årligt serviceeftersyn ikke lovpligtigt, men det anbefales at du får den tilset minimum hvert andet år.
Skal jeg have tilladelse til at sætte en varmepumpe op? navigate_before
Opsætning af luft-til-vand varmepumpe og luft-til-luft varmepumper kræver ikke tilladelse fra kommunen. Men hver opmærksom på afstand til skel, samt lokalplan og lokale servitutter.
Ønsker du at opsætte en jordvarmeinstallation, sløjfe eller ændre dit eksisterende jordvarmeanlæg, kræves der en kommunal tilladelse.
Kan man få en varmepumpe på abonnement? navigate_before
Ja. En varmepumpe på abonnement passer perfekt til dig, der ikke ønsker at eje eller som ikke har midlerne til at investere i en varmepumpe.
Relaterede artikler
Få effektiv og miljøvenlig opvarmning med en varmepumpe til sommerhuset
I rigtige mange danske sommerhuse hænger der i dag en luft-til-luft varmepumpe på væggen. Og det er der en rigtig god grund til.
Hvor meget koster en varmepumpe i strøm?
Med en varmepumpe kan du på en meget miljøvenlig, energieffektiv og billig måde opvarme dit hjem.
Sådan vælger du den rigtige størrelse varmepumpe
Bliv klogere på, hvad du skal tage i betragtning, når du skal vælge den helt rette størrelse varmepumpe til dit hjem.
Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist
Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.