Nærliggende fordele
En varmepumpe er ideel til nybyggeri, uanset om den etableres som jordvarme eller luft til vand-varmepumpe. Du har ressourcen lige udenfor, og den giver komfort, varme og varmt brugsvand året rundt. Samtidig kan en varmepumpe forbedre indeklimaet i meget velisolerede huse i kraft af mulighed for køling og ventilation i vores Vølund Komplet-løsning. Vores varmepumpeløsninger har desuden avancerede muligheder for samlet styring, så du altid kan tilpasse løsningen til dig og din families behov.
Vølund er din garanti for, at du altid får en korrekt dimensioneret varmeløsning, der tager højde for familiens behov og husets udformning. Kun på den måde kan vi sikre dig den højeste komfort og de bedste rammer for en miljøvenlig og effektiv varmeløsning i dit nye hjem.
Dit intelligente hjem
Som nybygger har du en enestående mulighed for at gøre dit hjem så intelligent som muligt. Det gælder også din varmeløsning. Hos Vølund Varmeteknik tilbyder vi styring via app’en myUplink, så din varmepumpe automatisk bliver en del af dit intelligente hjem med nem og intuitiv betjening via smartphone eller tablet.
Med myUplink har du frihed til at styre dit indeklima, uanset hvor du er. Du kan tilpasse temperaturen til din hverdag eller vejret udenfor. Det er både godt for miljøet og varmeregningen.
Altid en behagelig temperatur
For nye, velisolerede huse er opvarmning ikke en udfordring. Det kan høje rumtemperaturer til gengæld være om sommeren, og her er varmepumpen en effektiv løsning. Uanset om man vælger en jordvarme- eller luft til vand-løsning, har du nemlig mulighed for at etablere med køling.
Passiv køling er en særdeles enkel, økonomisk og effektiv måde at opnå en behagelig temperatur, uanset årstiden.
Alt i én løsning
Styring af komfort, indeklima og varme skal være nemt og enkelt. Derfor har vi samlet det hele i én styringsløsning til opvarmning, varmt brugsvand, køling og ventilation med Vølund komplet. Via app’en myUplink får du en unik mulighed for at opnå større effekt med færre produkter. Vi tilbyder i kraft af et omfattende tilbehørsprogram alt i én samlet løsning. Styringen er innovativ og brugervenlig og sørger for, at du altid kan styre din varmeløsning, så den matcher familiens rutiner.
Vølund Komplet gør det nemt, økonomisk og brugervenligt at skrue op for komforten og ned for udgifterne, uanset hvor du er.
Hvad skal jeg vælge?
Som nybygger har du flere alternativer at vælge imellem, når du ikke ønsker eller har mulighed for fjernvarmetilslutning. Varmepumpen er en stærk, miljøvenlig og energieffektiv løsning, og du kan vælge mellem et jordvarmeanlæg eller en luft til vand-varmepumpe. Fælles for begge typer er, at du har mulighed for at øge komforten og forbedre indeklimaet ved at tilvælge ventilation og køling i samme system.
Jordvarmepumpe
En jordvarmepumpe bruger varmen, der ligger i det øverste jordlag. Selve jordvarmepumpen består af en varmepumpe og en slange med frostvæske, der er gravet ned i jorden. Jordslangen opsamler jordens varme og transporterer den via jordvarmepumpen ind i dit hus, hvor du kan bruge den til opvarmning og varmt vand.
Jordvarme kræver som hovedregel 2,5-3 m2 jordareal pr. bolig m2 og er ideelt til nybyggeri, fordi arbejdet og omkostningerne minimeres ved at grave slangerne ned, inden haven etableres.
Luft til vand-varmepumpe
Luft til vand-varmepumpen omdanner varmeenergien i udeluften. Varmepumpen er forbundet med centralvarmesystemet i din bolig, der sørger for at forsyne dig med varme i radiatorerne og varmt vand i hanerne via varmtvandsbeholderen.
En luft til vand-varmepumpe er god, hvis din grund ikke er stor nok eller jordtypen ikke er optimal.
Ekspert i varmeløsninger til nybyggeri
Hos Vølund Varmeteknik har vi leveret varmetekniske produkter gennem mere end 140 år. I dag er vi specialiseret i at udvikle bæredygtige og økonomiske varmeløsninger.
Vi har i mange år samarbejdet tæt med de største danske husproducenter om at etablere varmepumpeløsninger til nybyggede huse. Vi kender vigtigheden af at tænke varmeløsningen ind tidligt i processen og kan være med til at rådgive om individuelle og gennemtænkte løsninger.
Vi ved også, hvor vigtigt det er at tilpasse og dimensionere varmepumpen til hver enkelt bolig og families behov. Derfor får du aldrig en standard Vølund løsning, men en omhyggeligt tilpasset og korrekt dimensioneret varmepumpe, der giver dig størst muligt udbytte, effektivitet og komfort.
Energiramme og ventilation i nybyggeri
De stramme krav om lavt energiforbrug og isolation i nybyggeri har stor betydning for indeklimaet. Nybyggeri er meget tæt, og derfor stilles der også i bygningsreglementet BR18 store krav til ventilationen i nybyggeri. Bygningsreglementet foreskriver, at der skal være en udelufttilførsel på mindst 0,30 l/s pr. m2 opvarmet etageareal.
Nybyggeri er samtidig underlagt et minimumskrav om energieffektivitet, den såkaldte energiramme. Energirammen anviser, hvor meget energi en nyopført bolig højst må bruge til opvarmning, ventilation, varmt vand og belysning. Det betyder, at jo lavere energiforbrug din varmeløsning har, jo større designfrihed har du i forhold til vinduer og indretning af huset, fordi det påvirker varmeforbruget.
Med en varmepumpe kan du desuden nemt indarbejde ventilation og køling i én og samme løsning, så dit nybyggeri lever op til bygningsreglementet. Forskellen i energirammen for et nybygget hus på 172 m2 med henholdsvis fjernvarme og jordvarme kan illustreres ved følgende eksempel:
Primært energiforbrug til opvarmning, varmt brugsvand, ventilation og køling udgør:
- med jordvarme: 22,6 kWh/m2/år
- med fjernvarme: 33,4 kWh/m2/år
Det primære energiforbrug til fjernvarme er altså 47 % dyrere end jordvarme (eksemplet er beregnet i beregningsprogrammet BE, og er ud fra det billigste primære energiforbrug til jordvarme og det dyreste primære energiforbrug til fjernvarme).
Køler huset med jordvarme
Når det er koldt, varmer familien Poulsen sit nybyggede hus op med billig og bæredygtig jordvarme. Når solen skinner ind gennem de store stuevinduer og gør det lige lovligt varmt, bruger de varmepumpens funktion med passiv køling. Det sænker temperaturen i huset med tre-fire grader og giver et dejligt indeklima.
Nybyggere kæmper mod varmen fra solen
Ungt par har brugt tusindvis af kroner på solafskærmning for at holde den værste varme fra solen ude af deres nye hus. I dag ærgrer parret sig over, at de ikke valgte et jordvarmeanlæg med køling, da de byggede huset.
Husk at tænke køling, når du bygger
Ved at installere et jordvarmeanlæg med køling, slår du to fluer med ét smæk. Jordvarmeanlægget kan nemlig både bruges til at producere varme og til at sænke rumtemperaturen.
FAQ
Er jeg ikke forpligtet til at aftage fjernvarme, hvis det er en mulighed? navigate_before
Tilslutningspligten til fjernvarme er ophævet pr. 1.1.2019, hvilket betyder, at du frit kan vælge en anden løsning. Hvis et område er udlagt til fjernvarmepligt inden den 1.1.2019, kan du søge om dispensation fra tilslutningspligten.
Hvorfor er jordvarme ideelt til nybyggeri? navigate_before
Et eldrevent jordvarmeanlæg er en god individuel løsning, der tilsikrer, at elektriciteten, som bliver produceret med vindmøller og solceller bliver udnyttet mest effektivt til opvarmning af boligen samt varmt brugsvand. Ligeledes kan man udnytte temperaturen i jordslangerne som passiv køling af boligen (tilkøb), hvilket tilsikrer en optimal rumtemperatur hele året rundt.
Hvor meget plads kræver jordvarme? navigate_before
En god tommelfingerregel er, at et jordvarmeanlæg kræver et jordareal på ca. 2-3 m2 pr. m2 boligareal. Selve varmepumpen, der placeres indenfor, fylder ikke mere end et stort køleskab og er placeret i dit hus – fx i dit bryggers. Vølunds varmepumper passer selvfølgelig til danske standard skabsmål.
Hvorfor er jordvarme dyrere end andre varmeløsninger? navigate_before
Ved jordvarme er der etableringsomkostninger ved at grave de slanger, som skal optage varmen, ned i jorden. Når først slangerne er gravet ned, forventes en levetid på slangerne på op mod 100 år, da de er af plast.
Virker en varmepumpe året rundt? navigate_before
Ja, vores luft-til-vand varmepumper kan levere varme, selv om lufttemperaturen er -25 grader. Modellen F2120 er designet til koldt klima og bruges ved de lave temperaturer i det nordlige Sverige og Finland.
Jordvarmen tager energien fra jorden i frostfri dybde, så den kan også køre om vinteren, det vil sige hele året rundt.
Hvordan forbedrer en varmepumpe mit indeklima? navigate_before
I forhold til opvarmning er en varmepumpe ikke bedre end andre opvarmningskilder, men ved et nybygget hus kan en varmepumpe hjælpe med at undgå overtemperatur. Hvis der vælges jordvarme, er der mulighed for passiv køl. Med luft-til-vand varmepumpe er der mulighed for aktiv køl. I kombination med ventilation får man et komplet system, som vi kalder Vølund Komplet.
Hvorfor er varmepumper bæredygtige? navigate_before
Varmepumper drives af el, som kan produceres bæredygtigt med fx vindmøller. Andre opvarmningsformer er typisk baseret på forbrænding af gas, kul, olie, halm, affald, træpiller og -flis.
Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist
Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.