Sådan vælger du den rigtige størrelse varmepumpe

Vælg den rigtige størrelse varmepumpe til din bolig

Dimensioneringen skal være på plads, når du installerer en varmepumpe. Bliv klogere på, hvad du skal tage i betragtning, når du skal vælge den helt rette størrelse varmepumpe til dit hjem.

For ikke nok med, at der findes forskellige slags varmepumper – så skal du også sikre dig, at den valgte pumpe er rigtigt dimensioneret til netop din bolig. Det kan virke som lidt af en opgave, men vores lokale Vølund-specialister står klar til at hjælpe dig. Her på denne side kan du forberede dig på, hvad de vil spørge ind til, så du er klar til at tage snakken med fagmanden.

Vælg den rigtige type varmepumpe

Når vi taler en varmepumpeløsning, der skal kunne give dig både varme i huset og varmt brugsvand, skal du vælge mellem et jordvarmeanlæg og en luft-til-vand varmepumpe.

Jordvarmeanlægget

Den gode løsning, som har en række fordele – og en enkelt ulempe. Hvis vi tager ulempen først, er etableringen af et jordvarmeanlæg en omstændelig omgang. Anlægget består af en slange med frostvæske, som er gravet ned i haven. Det betyder, at haven skal graves op, og det gør, at denne løsning sjældent bliver valgt af folk, der skal have udskiftet deres eksisterende varmekilde. Jordvarmeanlæggets størrelse afhænger blandt andet af størrelsen og alderen på dit hus.

Til gengæld er jordvarmepumpen et yderst populært valg, når der bliver bygget nyt, og det skyldes ikke mindst, at det er en bæredygtig og yderst effektiv varmeløsning. Slangen opsamler den solvarme, som bliver lagret i det øverste jordlag på din grund, og varmen bliver så transporteret ind i dit hus via jordvarmepumpen.

Et jordvarmeanlæg er stort set vedligeholdelsesfrit, og det er yderst lydsvagt.

Få hjælp til beregning af størrelse jordvarmepumpe

Luft-til-vand varmepumpen

Det populære valg, når olie- eller gasfyret skal udskiftes, eller hvis der skal et nyt varmeanlæg i luksussommerhuset. Luft-til-vand-løsningen udnytter luftens varme og omsætter den til varme og varmt brugsvand, og det er en yderst effektiv varmepumpe, som er nem at installere.

En luft-til-vand varmepumpe er en topmoderne og intelligent varmeløsning, som tilpasser sig både den aktuelle strømpris og din families konkrete forbrugsmønster. Luft-til-vand varmepumpens størrelse afhænger blandt andet af størrelsen og alderen på dit hus.

Vi hjælper med beregning af varmepumpe størrelse luft til vand

Det skal vi vide for at dimensionere din varmepumpe

Der er ingen huse, der er ens, men der er alligevel nogle forhold, der gør sig gældende for alle – og dem vil installatøren spørge dig ind til, før han kan beregne størrelsen på din kommende varmepumpe.

Hvor stort er dit hus?

Når vi kender størrelsen – og alderen – på dit hus, har vi et sted at begynde. Varmepumpen skal kunne varme hele huset op, så det er ikke uden betydning, om der er tale om et ældre hus på 115 kvadratmeter eller en moderne villa på 180 kvadratmeter.

Hvor godt er dit hus isoleret?

Din varmepumpe skal kunne følge med husets isoleringsevne og levere den varme, som huset taber. Et stort eller dårligt isoleret hus vil alt andet lige tabe mere varme end et lille eller godt isoleret hus – men det afhænger selvfølgelig af det enkelte hus. Et stort, moderne hus kan sagtens være isoleret efter alle kunstens regler og dermed have brug for en mindre varmeløsning end et lille, men dårligt isoleret hus.

Hvor mange bor I i huset?

Det er relevant at vide, hvor mange I bor i huset. Det har nemlig en betydning for, hvor meget varmt vand, I bruger, og måske også for, hvor mange rum I varmer op. Det afspejler sig i jeres varmeregning – og den kan give et forvrænget billede.

Sagen er nemlig, at dimensioneringen af varmepumpen skal passe til huset og ikke til dem, der bor der. Hvis I er et par uden børn eller et ældre ægtepar, der bor i et hus, som på sigt skal sælges til en børnefamilie, vil det fremtidige behov for varme og varmt vand være et andet end i dag. Og det skal varmeløsningen tage højde for.

Hvad med supplerende varmekilder?

Vi bliver ofte spurgt, om det spiller nogen rolle for dimensioneringen af en varmepumpe, om huset har en supplerende varmekilde i form af eksempelvis en brændeovn.

Til det er svaret nej. Vi kigger ikke på, om der er en brændeovn i huset, og om den er i brug. Folks måde at bruge brændeovne på er vidt forskellige, og mange bruger mest brændeovnen som en hyggelig, supplerende varmekilde, som giver en særlig varme og et særligt lys. Det kan være dejligt, men det spiller ikke den store rolle for det fundamentale behov for en varmeløsning, der skal dække hele huset – og brændeovnen kan i sagens natur heller ikke give dig varmt vand. Så tænd gerne op – men det spiller ikke nogen rolle for din varmepumpeløsning.

 

 

Hvad kan du selv gøre?

Hverken Vølund eller vores lokale specialister kan vide, præcis hvordan dit hus er isoleret, eller hvilke særlige forhold der gør sig gældende. Derfor kan det hjælpe på afklaringsprocessen, hvis du kan bidrage med forskellige oplysninger:

  • Oversigt over tidligere forbrug
  • Energimærkning i forbindelse med overtagelse af boligen
  • Relevante oplysninger om efterisolering
  • Relevante oplysninger om ombygnings- eller renoveringsprojekter, som kan have indflydelse på isoleringen – eksempelvis skift af vinduer

Relaterede artikler

Hvad koster en varmepumpe?

Varmepumper er en moderne og energieffektiv varmeløsning, der i rigtige mange huse – især uden for fjernvarmenetværket – kan erstatte ældre og dyrere varmeløsninger.

Læs mere

 

Hvor må man installere en varmepumpe?

Det danske vejr er lunefuldt – og med undtagelse af de varmeste sommermåneder kan det ofte være nødvendigt at have varme på for ikke at fryse.

Læs mere

Få effektiv og miljøvenlig opvarmning med en varmepumpe til sommerhuset

I rigtige mange danske sommerhuse hænger der i dag en luft-til-luft varmepumpe på væggen. Og det er der en rigtig god grund til.

Læs mere

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...