Placeringen af varmepumpen er vigtig for både effekten og støjniveauet

En varmepumpe er en miljøvenlig, energieffektiv og billig måde at opvarme sit hus på. Men for at du kan få den maksimale effekt ud af varmepumpen – og mindske støjen – er det vigtigt at tænke over, hvor du placerer og monterer din varmepumpe.

Hvad skal du være opmærksom på, når du placerer varmepumpen?

Alle varmepumpetyper består af både en indedel og en udedel. Alt efter hvilken varmepumpetype, der er tale om, er der forskellige ting, du skal være opmærksom på i forhold til placering af både indedelen og udedelen:

Jordvarmepumpe

En jordvarmepumpes udedel består af mange meter jordslange, der skal fordeles og graves ned i jorden på din grund. Derudover består den også af en indedel, der med fordel kan placeres sammen med dine andre VVS-installationer. F.eks. i dit bryggers.

Læs mere om placering af jordvarmepumpe

Luft-til-vand varmepumpe 

En luft-til-vand varmepumpe har en indedel, der på mange måder minder om indedelen på en jordvarmepumpe. Men i modsætning til jordvarme er en luft-til-vand varmepumpes udedel ikke gravet ned. Derfor skal du være særligt opmærksom på placeringen at få den bedste udnyttelse af varmeenergien.

Læs mere om placering af luft-til-vand varmepumpe

Luft-til-luft varmepumpe 

En luft-til-luft varmepumpe har en udedel, der minder om udedelen på en luft til vand-varmepumpe, hvorfor du også her skal være opmærksom på placeringen af den for at undgå støjgener. Derudover har placeringen af en luft-til-luft varmepumpes indedel også stor betydning for selve varmefordelingen og udnyttelsen af varmeenergien.

Læs mere om placering af luft-til-luft varmepumpe

Placeringen af din varmepumpes udedel har betydning for støjen

Alt efter, hvilket område – og hvilken kommune – din bolig ligger i, kan der være forskellige støjgrænser og afstand til skel, som din varmepumpe skal overholde. I langt de fleste kommuner ligger støjgrænsen typisk omkring 35-40 dB.

Nærmest ingen varmepumper på SparEnergi.dk’s liste over godkendte varmepumper har et støjniveau på under 40 dB. Støjniveauet bliver dog også typisk målt på 0 meters afstand og ved høj ydeevne.

Støjniveauet er afhænger blandt andet af fabrikatet og størrelsen. Generelt larmer varmepumper fra Vølund Varmeteknik stort set ikke i modsætning til billigere alternativer. 

Brug støjberegneren til at se, hvor du kan placere varmepumpens udedel

Til at hjælpe dig med at finde den optimale placering har Energistyrelsen lavet en støjberegner, der kan give dig et estimat på, hvor meget varmepumpens udedel vil larme, alt efter hvor du placerer den.

Prøv støjberegneren her

Det er dog vigtigt at sige, at støjberegneren kun kan give dig et estimat. Det reelle lydniveau kan du først måle, når varmepumpen er sat op.

Hvorfor skal du tænke over placeringen af din varmepumpes indedel?

Det er ikke ligegyldigt, hvor du placerer varmepumpens indedel. Hvis ikke den placeres fordelagtigt, kan det have betydning for varmepumpens effekt og støj. Det gælder bl.a. din varmepumpes afstand til skel.

Bliv klogere på, hvor du bør placere henholdsvis en luft-til-luft varmepumpe, en luft-til-vand varmepumpe og en jordvarmepumpe.

Udedelen og indedelen bør placeres tæt på hinanden 

Uanset om der er tale om en luft-til-luft, luft-til-vand eller jordvarmepumpe, bør udedelen og indedelen placeres så tæt på hinanden som muligt. Det giver nemlig en nemmere installation og mindre rørføring mellem de to.  

Er det ikke muligt at placere dem i nærheden af hinanden, kan varmerørene føres i særlige isolerede rør. Det er dog mere bekosteligt.     

Placér varmepumpens udedel og indedel tæt på hinanden og med god afstand til skel


Relaterede artikler

En varmepumpeskjuler kan også dæmpe støjen

En varmepumpeskjuler kan både beskytte varmepumpens udedel mod sol, vind og vejr, men den kan også skrue lidt ned for eventuelle lydgener.

Læs mere

 

Hvor må man installere en varmepumpe?

Det danske vejr er lunefuldt – og med undtagelse af de varmeste sommermåneder kan det ofte være nødvendigt at have varme på for ikke at fryse.

Læs mere

Få effektiv og miljøvenlig opvarmning med en varmepumpe til sommerhuset

I rigtige mange danske sommerhuse hænger der i dag en luft-til-luft varmepumpe på væggen. Og det er der en rigtig god grund til.

Læs mere

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...