Varmepumpe - en opvarmningsform på lige fod med fjernvarme
I mange år har fjernvarme været et sikkert valg, når man fik muligheden. Dels fordi der var tilslutningspligt, og dels fordi fjernvarmen havde ry for at være den billigste opvarmningsform. Sådan er det ikke nødvendigvis længere. Varmepumper er i dag en opvarmningsform på lige fod med fjernvarme.
For nyligt er tilslutningspligten blevet fjernet for nye boligområder, og siden 1/1 2019 har fjernvarmeværker ikke fået statslig støtte i form af grundtilskud. Det betyder, at du ikke længere er forpligtet til at aftage fjernvarme, men i stedet kan vælge alternative individuelle og uafhængige varmeløsninger. Det vil sige, at selvom din bolig er tilkoblet fjernvarme, er det ikke en hindring for at skifte til nærvarme i form af eksempelvis en luft til vand-varmepumpe. Du kan frit vælge mellem fjernvarme eller varmepumpe. I dag er fjernvarme den mest udbredte varmekilde i Danmark med mere end 60 % af alle danske husstande.
Energieffektive alternativer til fjernvarme
Hos Vølund Varmeteknik har vi gennem 140 år leveret energieffektive og miljøvenlige varmeløsninger til danske boligejere. Derfor er vi specialister i alternativer til fjernvarmen og ved, at både jordvarme og luft til vand-varmepumpen er økonomisk stærke, stabile og miljøvenlige varmeløsninger, der fuldt ud matcher fjernvarme.
Fjernvarme vs. varmepumpe: Hvad er mest grønt?
Fjernvarme er hverken den bedste eller dårligste opvarmningsform for miljøet. Det skyldes, at fjernvarmen bliver produceret på store kraftværker – blandt andet ved hjælp af fossile brændstoffer, biomasse eller affald. Fjernvarmen er, ligesom så meget andet, selvfølgelig i proces for at blive endnu mere grøn, end den allerede er i dag.
En varmepumpe er den mest grønne energiform, du kan vælge. Det er den, fordi den skaber energi af luft eller jord ved hjælp af en smule strøm. Ifølge en rapport om klimabelastning er varmepumpen den energikilde, der udleder mindst Co2. Dog afhænger din strøm af, hvor miljøvenlig varmepumpen er samlet set. Vi anbefaler derfor at gå efter grøn strøm.
En varmeløsning, der er tilpasset din bolig
Når du skal vælge den bedste varmeløsning for dig, afhænger det også af størrelsen på din bolig og din boligtype – om du bor i noget eksisterende, eller skal du bygge nyt. Hvis du skal bygge nyt, kan det eksempelvis give rigtig god mening at få installeret et jordvarmeanlæg eller en varmepumpe. Det giver dig et lavenergihus med en bedre energimærkning, end hvis du har fjernvarme.
En varmepumpe er desuden – i modsætning til et fjernvarmeanlæg – tilpasset det hus, du bor i. Varmepumpen bliver altid dimensioneret, så den passer til husets størrelse. På den måde bliver varmen udnyttet maksimalt. Ved et fjernvarmeanlæg anvendes varmen ikke altid effektivt, da anlægget ikke er tilpasset det enkelte hus, og fordi folk ikke får slukket for fjernvarmen om sommeren. Det kan medføre et stort årligt varmetab og en højere varmeregning.
Hvad er billigst: Fjernvarme eller varmepumpe?
Er en varmepumpe billigere end fjernvarme? Engang havde fjernvarmen ry for at være den billigste opvarmningsform. Fjernvarme er stadigvæk billig – men det er en varmepumpe også. Ifølge flere beregninger er en luft til luft-varmepumpe eller en luft til vand-varmepumpe ofte den billigste opvarmningsform. Det er dog vigtigt at nævne her, at prisen på el selvfølgelig spiller ind her, og hvorvidt du har gulvvarme.
Grunden til, at en varmepumpe er så billig, er, at en varmepumpe er særdeles energieffektiv. Det betyder, at du ofte vil få 3-5 gange mere varme ud af varmepumpen, end du betaler i strøm for at holde den i gang.
Du skal dog være opmærksom på, at en varmepumpe er dyrere at købe og installere end fjernvarme – med mindre du vælger en varmepumpe på abonnement (Nærvarme). Men investeringen vil dog tjene sig selv ind igen på den lange bane. Derudover kan en varmepumpe forhøje din boligs værdi. Læs mere om det længere nede på siden.
Mange fravælger måske en varmepumpe, fordi den kræver vedligeholdelse og har en udløbsdato – i modsætning til fjernvarme. Men det skal du ikke lade dig ikke skræmme af. En varmepumpe holder i gennemsnit 12-20 år og kræver minimal vedligeholdelse.
Det er oplagt at vælge en varmepumpe, hvis du:
- gerne vil have den grønneste energiform
- ønsker en energieffektiv varmeløsning
- ikke kan få fjernvarme
- bygger nyt hus
- har tilslutningspligt til et dyrt fjernvarmeværk
- gerne vil være en form for selvforsynende
Jordvarme
Hvis du kan lide tanken om at spare på varmeregningen med en miljøvenlig og energieffektiv varmeløsning, er et jordvarmeanlæg en oplagt mulighed. Med en jordvarmepumpe bruger du varmen fra solen, der er oplagret i jorden, til at opvarme dit hus. Det lyder som sund fornuft – og det er det også. Et jordvarmeanlæg er nemlig både energieffektivt, miljøvenligt og driftssikkert.
Luft til vand-varmepumpe
Luft til vand-varmepumpen virker ved at omdanne varmeenergien i udeluften til rumvarme og varmt brugsvand. Varmepumpen er forbundet med centralvarmesystemet i din bolig, der sørger for at forsyne dig med varme i radiatorerne og varmt vand i hanerne via varmtvandsbeholderen. Luft til vand-varmepumpen er et økonomisk og bæredygtigt alternativ til fx oliefyr, naturgas eller fjernvarme.
Fremtidens varmekilde
Der er meget, der indikerer, at nærvarme (varmepumper) er fremtidens varmekilde, da det er en meget miljøvenlig form for energi samt en god investering. Ifølge en rapport fra Teknologisk Institut er en varmepumpe den bedste investering, man kan lave i sit hus, når det kommer til energirenovering – det er faktisk bedre end at isolere og udskifte døre.
En varmepumpe kan altså godt betale sig, hvis du gerne vil være grøn, forbedre husets energimærkning og blive selvforsynende – du udnytter nemlig naturens ressourcer.
Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist
Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.