Varmepumper og støj - hvor meget larmer de egentlig?

En varmepumpe kan levere både energieffektiv, billig og miljøvenlig varme. Alligevel er der flere, der tøver med at skifte det gamle olie- eller gasfyr ud med en luft-til-vand varmepumpe eller el-radiatorerne i sommerhuset med en luft-til-luft varmepumpe. Det gør de, fordi de har hørt, at udedelen på varmepumpen støjer.

Men hvor meget – eller lidt – støjer og larmer varmepumper egentlig? Det vil vi forsøge at svare på her. Vi kan dog allerede nu godt løfte sløret for, at det slet ikke er så slemt, som mange går og siger. Og de andre fordele ved en varmepumpe kompenserer så rigeligt for den lyd, udedelen producerer.

Hvorfor “larmer” udedelen på en varmepumpe?

Udedelen på en varmepumpe trækker varme ud af luften, som indedelen kan bruge til at opvarme luften inde i huset. Lidt ligesom med et køleskab er det en kompressor og en ventilator, der tilsammen trækker varmen ud af luften – og det er de to ting, du kan høre.

Luftturbulensen omkring ventilatorens vinger skaber en susende lyd. Jo flere omdrejninger ventilatoren kører med, desto mere lyd vil der som regel komme fra den. Derudover producerer kompressoren også en lidt dybere tone, når den arbejder.

Jo hårdere din varmepumper arbejder, desto mere støj vil der dermed også komme fra udedelen.

Fakta om varmepumper og støj

Støjen fra varmepumper måles i decibel (dB). Decibel-skalaen er logaritmisk, hvilket betyder at en stigning på blot 6-10 dB betyder, at støjen kan opfattes som dobbelt så høj.

Producenter og leverandører af varmepumper oplyser typisk to forskellige lydniveauer på deres produkter: lydeffektniveau og lydtryksniveau.

Lydeffektniveauet (LwA) måles direkte ved varmepumpen og er det, der står på varmepumpens energimærke.

Lydtryksniveauet (LpA) er det estimerede lydniveau ved f.eks. 2, 6 og 10 meters afstand. Vi anbefaler, at du kigger på lydeffektniveauet, da det, i modsætning til lydtryksniveauet, er nemmere at sammenligne på tværs af modeller og producenter.

Hvor meget må din varmepumpe støje?

Det er din kommune, der fastlægger grænsen for, hvor meget en varmepumpe må støje. Langt de fleste kommuner følger dog Energistyrelsens vejledende støjgrænser.

Det betyder, at den støjgrænse, du skal holde dig under, afhænger af, hvilken type område varmepumpen står i, men også tidspunktet på dagen. Du kan se støjgrænserne i skemaet herunder.

 

Døgnperiode

Sommerhusområder

Tæt lav boligområde (parcelhuse. rækkehuse mv.)

Etageboliger, blandet bolig og erhverv, det åbne land (enkeltliggende huse)

Hverdage kl. 7-18 Lørdage kl. 7-14

40 dB

45 dB

50-55 dB

Hverdage kl. 18-22 Lørdage kl. 14-22

35 dB

40 dB

45 dB

Alle dage kl. 22-7

35 dB

35 dB

40 dB

 

Overskrider din varmepumpe støjgrænsen for det område, du bor i, kan du i værste tilfælde risikere at skulle fjerne varmepumpen igen.

Vær opmærksom på, at støjgrænsen er lavest om natten. Fordi udetemperaturen falder om natten, vil det også ofte være om natten, at varmepumpen arbejder hårdest og dermed larmer mest. Derfor bør du også gå efter en varmepumpe og placering, der holder dig under de 35-40 dB døgnet rundt, hvis du vil være på den sikre side.

Kilde: Energistyrelsen

Se, hvor meget din varmepumpe støjer alt efter placering

Det kan være svært at sige, hvor meget udedelen på en varmepumpe vil larme, og om det vil genere dig eller dine naboer. 

Det afhænger nemlig både af, hvor du placerer din varmepumpe, hvilket underlag den står på og hvad der står omkring varmepumpen. Derfor kan du også først måle et korrekt lydniveau, når varmepumpen er installeret.

En tommelfingerregel siger, at støjen fra din varmepumpe falder med ca. 5 dB for hver 2 meter. Men Energistyrelsen har lavet en støjberegner, der kan give dig et mere præcist estimat på, hvor meget din varmepumpe vil støje, og om det vil genere dine naboer, fordi den også tager højde for placering, underlag og omgivelser.

Prøv støjberegneren her

Læs mere om placering af varmepumpe

8 gode råd til at minimere støjen fra varmepumper

Udedelen på alle varmepumper vil kunne høres. Det kan du ikke undgå. Men du kan selv gøre rigtig meget for at minimere støjen fra din varmepumpe. Herunder får du 8 råd til mindske støj fra din varmepumpe. Du kan f.eks.:

Vælge en støjsvag varmepumpe.

Placere varmepumpen længst muligt væk fra stue- og soveværelsesvinduer samt terrasser – både dine egne og naboens.

Placere varmepumpen så langt væk fra skel som muligt.

Placere varmepumpen mellem bygninger som f.eks. udhuse eller skure, da de kan skærme for støjen.

Placere varmepumpen på et blødt underlag som f.eks. græsplænen i stedet for et hårdt underlag som fliser. Bløde underlag absorberer meget af lyden, mens hårde underlag kan forstærke den.

Placere gummifødder, der kan absorbere vibrationer mellem varmepumpen og underlaget.

Købe et støjdæmpningskit til din varmepumpe.

Opstille en støjskærm eller et støjhegn ved varmepumpen. Det kan alene mindske støjen med 5-10 dB.

3 ting du IKKE bør gøre, da det kan forværre støjen fra din varmepumpe

  • Placer IKKE varmepumpen oven på taget til garagen eller carporten.
  • Placer IKKE varmepumpen inde i f.eks. et skur eller en garage.
  • Monter IKKE varmepumpen på lette vægge af gips eller træ.

En varmepumpeskjuler kan også dæmpe støjen lidt

Udover at tage højde for de ting, der står herover, så vælger nogle også at placere en varmepumpeskjuler over deres varmepumpe. En varmepumpeskjuler kan både beskytte varmepumpens udedel mod sol, vind og vejr, men den kan også skrue lidt ned for eventuelle lydgener.

Du kan købe varmepumpeskjulere i forskellige designs og materialer i byggemarkederne, men det er også et fint gør-det-selv-projekt.

Uanset om du køber eller selv bygger din varmepumpeskjuler, skal du blot være opmærksom på, at der stadig skal være plads rundt om varmepumpens udedel, så luften kan passere frit. Hvis du pakker varmepumpen for meget ind, kan det have indflydelse på effektiviteten.

Du kan også bruge planter til at dæmpe støjen. Buske foran kan afhjælpe støj. Blot vær opmærksom på mindsteafstande fra varmepumpen.

Læs mere om varmepumpeskjulere

Afskærmning til varmepumper

Vi tilbyder forskellige former for afskærmning / varmepumpeskjulere til vores luft-til-luft varmepumper. Herunder kan du finde produkter til lyddæmpning og afskærmning. Find bl.a. varmepumpeskjuler i træ eller sort metal.

Giv din varmepumpe en hjælpende hånd med energiforbedringer

Jo hårdere din varmepumpe skal arbejde, desto mere vil den også larme. Er dit hus dårligt isoleret, og fiser varmen ud, skal varmepumpen også arbejde hårdere for at holde dit hus varmt.

Derfor kan du give din varmepumpe en hjælpende hånd ved at gennemføre en række energiforbedringer, så dit hus bedre kan holde på den varme, din varmepumpe producerer.

Se de energiforbedringer, der bedst kan betale sig

Sammenlign varmepumper på varmepumpelisten

På SparEnergi.dk finder du en liste over alle godkendte varmepumper på det danske marked. Her kan du bl.a. både se og sammenligne effektivitet og støjniveau på tværs af modeller og producenter.

Se varmepumpelisten

Vælg en varmepumpe, der passer til dit behov

Store varmepumper, der er designet til at levere større effekt og mere varme, larmer også typisk mere end mindre modeller. Derfor er det vigtigt, at du vælger en varmepumpe, der passer til dit varmebehov, hvis du vil minimere støjgenerne.

Kontakt en autoriseret installatør for at få hjælp til at vælge en varmepumpe, der passer til dit behov. Vi kan hjælpe dig med at indhente et gratis tilbud her.

Hold din varmepumpe i god form med en serviceaftale

Når først din varmepumpe er installeret, er der typisk ikke meget vedligehold ved den. Men der kan alligevel opstå forskellige udfordringer, der gør, at den skal arbejde hårdere – og dermed larmer mere – for at levere den samme varme.

Derfor er det en rigtig god ide at få serviceret sin varmepumpe en gang om året, for at sikre at alt er som det skal være, og den leverer maksimal effekt.

Læs mere om Vølund Serviceabonnement

Energieffektive og støjsvage varmepumper fra Vølund Varmeteknik

Som vi belyser her på siden, skal du være opmærksom på støjniveauet, når du vælger varmepumpe – både til hus og sommerhus. Nogle varmepumper larmer mere end andre, men alle varmepumper fra Vølund Varmeteknik er designet til at være lydsvage, og kan derfor placeres mange steder uden at genere med lyd.

Læs mere om vores varmepumper

Relaterede artikler

Montering og installation af varmepumpe

Hvordan foregår installationen og monteringen af en varmepumpe? Hvad skal der til, før du kan installere en varmepumpe? Må du gøre det selv?

Læs mere

Fordele og ulemper med en varmepumpe

I forhold til opvarmning med enten olie, gas eller el er en varmepumpe langt mere effektiv, billigere i drift og bedre for miljøet.

Læs mere

Vedligeholdelse af varmepumpe

Med en varmepumpe er du sikret miljøvenlig, energieffektiv og billig varme mange år frem i tiden – især hvis du også sørger for at holde din varmepumpe ved lige.

Læs mere

 

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...