Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Jordvarme er den mest omkostningstunge løsning, når det kommer til varmepumper og andre alternative varmeløsninger. Men når først anlægget er installeret på din grund, har du adgang til moderne, økonomisk og miljøvenlig varme – baseret på solens stråler.

Men først – hvad er et jordvarmeanlæg?

Du ved det sikkert allerede, siden du læser med her, men lad os alligevel starte med det basale. Jordvarme udnytter – som allerede skrevet – jordens stråler til at give dig rumvarme og varmt vand i din bolig. Den kaldes derfor også for en jord-til-vand varmepumpe.

Det sker via et nedgravet slangesystem i det øverste jordlag på din grund – typisk under din græsplæne. Slangesystemet indeholder vand tilsat varme (kaldet brine), der – når det bliver opvarmet af den omkringliggende jord - løber ind i dit hus via en jordvarmepumpe. Når brinen har afleveret sin energi i din bolig, løber den tilbage i slangesystemet ude i jorden og gør sig klar til at gentage processen på ny. 

Sådan fungerer jordvarme via et af de bedste jordvarmeanlæg

Jordvarme pris. Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Prisen for etablering af et jordvarmeanlæg ligger et sted mellem 160.000 og 200.000 kr. Det store spænd kommer sig naturligvis af, at det er en individuel vurdering fra hus til hus.

  • Hvor mange kvadratmeter jordslange, der skal graves ned?
  • Hvad er varmebehovet?
  • Hvordan er boligen isoleret?

Det er spørgsmål, der er med til at bestemme prisen. Men i et almindeligt parcelhus vil prisen på et jordvarmeanlæg typisk ligge nærmere 160.000 end de 200.000 kr.

Hvor meget kan du spare på dine varmeomkostninger med jordvarme?

Når nu jordvarmeanlægget kører på passiv solvarme, skulle man måske tro, at jordvarme er ”gratis”, når først anlægget er færdiginstalleret. Sådan forholder det sig selvfølgelig ikke, selvom jordvarme er en meget økonomisk varmeløsning. 

Et jordvarmeanlæg kører på el, og det er derfor udgifterne til el, du betaler for, når du har et jordvarmeanlæg. El er ikke lige så billigt i Danmark som eksempelvis Norge, men det er stadig så tilpas billigt, at jordvarme vil give dig betydelige besparelser – stort set uanset hvilken anden varmeløsning du har i dag. 

Besparelsen er størst, hvis du i dag varmer din bolig op med et olie- eller gasfyr. Her plejer man at sige, at du ca. kommer til at spare op til halvdelen af dine varmeomkostninger. Har du fjernvarme i dag vil besparelsen være mindre, men dog alligevel nok til, at det er tydeligt på din varmeregning. 

Ifølge SparEnergi.dk bruger en typisk varmepumpe i en typisk husstand 5800 kWh om året, og med en kilowatttimepris på 1,5 kr. svarer det til 8700 kr. om året i varmeudgifter. Og med et splinternyt og top-energitjekket jordvarmeanlæg vil dine udgifter højst sandsynligt være endnu lavere.

Hvorfor er jordvarme dyrere end andre varmeløsninger?

Hvorfor er jordvarme egentlig dyrere end eksempelvis en luft til vand-varmepumpe? Årsagen til det er primært det føromtalte slangesystem, der skal graves ned på din grund. Det kræver et større anlægsarbejde og gravearbejde, som ikke er nødvendigt for at installere fx en luft til vand-varmepumpe eller et pillefyr.

Jordvarmeanlæg sparer familie for 21.000 kr. om året

Inger og Michael Nymand plejede at bruge en formue på at varme deres hus op med et oliefyr. Nu er de skiftet til et jordvarmeanlæg, hvilket har betydet en halvering af deres varmeregning – det er en årlig besparelse på hele 21.000 kroner.

Læs mere om Inger og Michael Nymands skifte til et jordvarmeanlæg

Hvilke huse egner sig til jordvarme?

Det vigtigste krav, når det kommer til jordvarme, handler i virkeligheden ikke om dit hus, men om din grund.

Slangesystemet i jorden kræver nemlig godt med plads, og det skal gerne være gravet ned i et område, hvor der ikke er bygget, eller hvor der står træer, buske eller andet, som kan skygge for solen og dermed hindre jordvarmeanlægget i at fungere optimalt.

Hvor meget fylder et jordvarmeanlæg?

En god tommelfingerregel er, at et jordvarmeanlæg kræver et jordareal på ca. 2-3 m2 pr. m2 boligareal. Selve varmepumpen fylder ikke mere end et stort køleskab og er placeret i dit hus – fx i dit bryggers.

Hvad er der ellers at tage højde for?

Bor du i et hus, der er meget dårligt isoleret og/eller er udstyret med ældre og utætte vinduer, er det ikke sikkert, at et jordvarmeanlæg er den rigtige løsning. I så fald vil det højst sandsynligt være bedre at investere i energirenoverende tiltag i første omgang.

Jordvarme egner sig (også) til nybyggeri

Jordvarme er ofte blevet anset udelukkende som et alternativ til olie-, gas- og pillefyr i boliger, der ligger udenfor fjernvarmenettet. Men jordvarme bliver i stigende grad brugt i nybyggeri – og det gælder også i boliger med adgang til fjernvarmenettet.

Der er gode grunde til at vælge jordvarme, når du bygger en ny bolig

Du får alle fordelene ved jordvarme, og samtidig er anlægsarbejdet mindre udfordrende (og ofte billigere) på en grund, hvor der ikke allerede står et hus med en opvokset have. I et nybyggeri kan alt anlægsarbejdet og installation klares, inden du flytter ind. Det gør det nemmere, billigere og mere bekvemmeligt for dig som husejer at få installeret et jordvarmeanlæg.

Fordele ved jordvarme

  • checkBillig varme – for mange husstande vil et skifte til jordvarme halvere varmeregningen.
  • checkLang levetid – et jordvarmeanlæg er en ekstrem driftssikker varmeløsning og kræver minimal vedligeholdelse.
  • checkMiljøvenlig varme – jordvarme udnytter naturens ressourcer og minimerer dit Co2-udslip.

Er du interesseret i jordvarme?

Hos Vølund Varmeteknik udvikler og producerer vi jordvarmeanlæg, men vi installerer ikke jordvarmeanlægget hos dig – det skal du have din lokale VVS-installatør til. Du er dog altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til jordvarme, vores produkter eller har brug for en anbefaling af en installatør i nærheden af dig.

Vælger du et jordvarmeanlæg fra Vølund Varmeteknik, får du ikke bare et kvalitetsprodukt – du får en samlet løsning, der giver dig tryghed. Vi hjælper dig og din installatør med rådgivning og sparring i hele processen – lige fra dimensionering til teknisk support og jordvarme service, når jordvarmeanlægget er færdiginstalleret.

Læs mere om vores gennemtænkte løsning

Hvad skal du være opmærksom på med jordvarme?

  • Etablering af et jordvarmeanlæg kræver en relativ høj startinvestering – det er den dyreste løsning inden for varmepumper.
  • Du skal have en forholdsvis stor grund, før installation af et jordvarmeanlæg giver mening.
  • Din bolig bør være velisoleret, før du investerer i et jordvarmeanlæg.

Få energitilskud, når du skifter til en jordvarmepumpe

Du kan få tilskud, når du vælger at skifte din gamle varmekilde ud med en miljøvenlig jordvarmepumpe. Der er fire ting, der har betydning for tilskuddet, som du skal være opmærksom på. 

Kom sikkert i mål med dit energitilskud: Læs alt, du har brug for at vide her

 

Hvilke andre muligheder findes der?

Hvis du – efter at have læst ovenstående – er kommet frem til, at et jordvarmeanlæg ikke er det rigtige for dig, findes der andre muligheder. De to mest oplagte muligheder er luft til vand-varmepumpen og pillefyret. 

Luft-til-vand varmepumpe

Med en luft-til-vand varmepumpe genbruger du varmen i udeluften til at opvarme din bolig og dit brugsvand. Det er en både miljøvenlig og prisbesparende varmeløsning i forhold til varmekilder som oliefyr eller naturgas

Læs mere om luft-til-vand varmepumpen

Luft til vand-varmepumpe

Pillefyr

Et pillefyr fyrer med træpiller og er en billigere og mere miljøvenlig løsning end olie og gas. Et pillefyr er en total varmeløsning, der både sørger for rumvarme og varmt brugsvand i din bolig.

Læs mere om pillefyr 

Pillefyr

 

Varmepumper til alle typer boliger

Hvilken type varmepumpe du bør vælge afhænger af flere ting som boligtype, beliggenhed og dit varmebehov. Hos Vølund Varmeteknik leverer vi jordvarmepumper, luft-til-vand varmepumper og boligventilations-varmepumpe, der tilsammen dækker langt de fleste behov

Vi er eksperter på området og står altid klar med hjælp og rådgivning, så du får den helt rigtige varmepumpe.

Læs mere om vores forskellige typer varmepumper.

FAQ om jordvarmepumper

Få svar på de oftest stillede spørgsmål vedr. jordvarmepumper

Prisen for etablering af et jordvarme anlæg inkl. montering og evt. afkobling af et gammelt fyr vil typisk ligge mellem 160.000-200.000 kr.

Jordvarmeanlægget tager energien fra jorden i frostfri dybde, så den kan også køre om vinteren. Det vil sige hele året rundt. 

Et eldrevent jordvarmeanlæg er en god individuel løsning, der tilsikrer, at elektriciteten, som bliver produceret med vindmøller og solceller, bliver udnyttet mest effektivt til opvarmning af boligen samt varmt brugsvand. Ligeledes kan man udnytte temperaturen i jordslangerne som passiv køling af boligen (tilkøb), hvilket tilsikrer en optimal rumtemperatur hele året rundt.

En god tommelfingerregel er, at et jordvarmeanlæg kræver et jordareal på ca. 2-3 m2 pr. m2 boligareal. Selve jordvarmepumpen, der placeres indenfor, fylder ikke mere end et stort køleskab og er placeret i dit hus – fx i dit bryggers.

Vølunds varmepumper passer selvfølgelig til danske standard skabsmål.

Ved jordvarme er der etableringsomkostninger i forbindelse med nedgravning af slanger i jorden, som skal optage varmen. Når først slangerne er gravet ned, forventes en levetid på slangerne på op mod 100 år, da de er af plast.

En jordvarmepumpe drives af el, som kan produceres bæredygtigt med fx. vindmøller. Andre opvarmningsformer er typisk baseret på forbrænding af gas, kul, olie, halm, affald, træpiller og -flis. Derfor er et jordvarmeanlæg et bæredygtigt valg.

Når du skal udregne, hvad dit jordvarmeanlæg koster om året, skal du gange strømforbruget med kWh-prisen. Du skal huske at fratrække den reducerede elafgift på cirka 1 krone fra kWh-prisen, for alt forbrug over 4.000 kWh om året. 

Hvis dit jordvarme anlæg bruger 5.250 kWh om året, og prisen pr. kWh er 2,5 kroner minus den reducerede elafgift på 1 krone giver det en årlig pris på 7.875 kr.

Et jordvarmeanlæg bruger cirka 5.250 kWh strøm om året ifølge beregninger fra Bolius.dk, hvor der er taget udgangspunkt i et 130 m2 parcelhus fra 60-70’erne.

Miljøstyrelsens kræver, at alle jordvarmeanlæg skal have et årligt eftersyn af en sagkyndig. Du skal være opmærksom på, at de lokale myndigheder kan kræve dokumentation for tilsynet.
Bestil et Vølund Serviceabonnement med jordvarme service.

Ja, det er muligt at etablere jordvarmeanlæg i dit sommerhus. 


Relaterede artikler

Hvad koster en varmepumpe?

Varmepumper er en moderne og energieffektiv varmeløsning, der i rigtige mange huse – især uden for fjernvarmenetværket – kan erstatte ældre og dyrere varmeløsninger.

Læs mere

 

Hvor må man installere en varmepumpe?

Det danske vejr er lunefuldt – og med undtagelse af de varmeste sommermåneder kan det ofte være nødvendigt at have varme på for ikke at fryse.

Læs mere

Sådan vælger du den rigtige størrelse varmepumpe

Bliv klogere på, hvad du skal tage i betragtning, når du skal vælge den helt rette størrelse varmepumpe til dit hjem.

Læs mere

 

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up