Opvarmning af dit hjem er en af de helt store energislugere. Især hvis det er et ældre hus, der er dårligt isoleret eller har en gammel varmeløsning. Men der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at spare på varmeregningen (uden at fryse).
Det kan du blive klogere på her, hvor vi blandt andet kommer omkring:
Hvor meget varme bruger en gennemsnitsfamilie?
Når du vil se, om du kan spare penge på varmeregningen, er din varmeregning et godt sted at starte. Ligger dine varmeudgifter over eller under gennemsnittet?
Det spørgsmål kan faktisk være ret svært at svare på, for det afhænger af, hvordan du opvarmer din bolig, hvor gammel din varmeløsning er, og hvor godt dit hjem er isoleret.
Men du kan f.eks. prøve at sammenligne med denne oversigt, Bolius har lavet på baggrund af et 130 m2 hus fra 1960’erne-1970’erne.
Én ting er dog (næsten) sikkert: Er din bolig i dag opvarmet via et oliefyr, så vil du næsten altid kunne spare penge ved at skifte til jordvarme, varmepumpe eller pillefyr. Tre varmeløsninger, der ikke kun er billigere i drift og hurtigt tjener sig selv hjem, men også udleder langt mindre CO2 end eksempelvis oliefyr.
Efterisolering på loftet
Har du et uudnyttet loft, er det både forholdsvis nemt og billigt at isolere og energioptimere det. Alt efter alder ligger der i dag kun 100-150 mm isolering på loftet i mange danske hjem, fordi det var standard, dengang huset blev bygget.
I dag anbefaler man dog 400 mm isolering for at holde ordentligt på varmen. Derfor kan du med fordel lægge 300 mm ekstra isolering ovenpå den nuværende isolering. Er den gamle isolering meget medtaget, bør du dog fjerne det først og så lægge 400 mm ny isolering.
Pris og energibesparelse
Alt efter loftets størrelse vil sådan en efterisolering koste omkring 17.000-20.000 i materialer, men til gengæld vil energibesparelsen være op mod 5.000 kr. om året, alt efter hvordan du opvarmer din bolig i dag.
Tætningslister på døre og vinduer
Har du utætte vinduer eller døre i dit hjem, kan det både give træk og mærkes på varmeregningen. Men det er heldigvis både en forholdsvis billig og nem energiforbedring, du selv kan løse.
Ofte er det nemlig blot et spørgsmål om en manglende eller slidt tætningsliste, der trænger til en udskiftning. Fjern evt. gamle tætningslister, rens overfladen og mål, hvor tykke tætningslister, du skal bruge. Køb dem, der passer bedst, og monter dem efter den medfølgende vejledning. Gå gerne efter originale tætningslister fra fabrikanten og tætningslister i silikone, da de holder længst.
Pris og energibesparelse
Tætningslister koster kun omkring 10-50 kr. pr. meter, så denne energioptimering er helt klart en af de billigere. Hvor meget, du vil spare på varmeregningen, er dog svært at sige, da det kommer an på, hvor utætte vinduerne eller dørene er i dag.
Udskiftning af gamle vinduer
Det kan være dyrt at skifte alle vinduer i dit hjem, men du behøver heller ikke skifte alle, før du kan begynde at mærke energibesparelser. For at opnå den største effekt bør du gå efter enten de ældste vinduer, der er dårligst isolerede, eller de største vinduer, da de skaber det største kuldenedfald.
Pris og energibesparelse
Er dine vinduer af en god kvalitet og vedligeholdt gennem årene, kan du ofte nøjes med at skifte selve ruden til en ny lavenergirude. Det koster ca. 1.000 kr. pr. m2. Er du nødt til at skifte hele vinduet, vil prisen typisk ligge omkring 6-8.000 kr. for et vindue med tolags lavenergiglas. Energibesparelsen vil typisk ligge omkring 120-200 kr. pr. m2.
Skift den gamle yderdør
Er din yderdør gammel, skæv eller bare utæt, kan det skabe træk, slippe meget varme ud og tilmed gøre døren svær at lukke.
Skifter du den gamle dør ud med en energirigtig hoveddør, vil du typisk både kunne mærke det på varmeregningen og komforten i dit hjem.
Pris og energibesparelse
Hvor meget denne energiforbedring koster afhænger i høj grad af, hvilken dør du vælger. De fås i alle prisklasser med og uden glas. Og ligesom med utætte vinduer afhænger din energibesparelse af, hvor utæt din dør er i dag.
Isoler varmtvandsrør på loft og i kælder
Er dine varmtvandsrør ikke ordentlig isolerede, kan der ske store varmetab, hvis de løber langs et koldt loft eller en kold kælder. Det kræver en højere fremløbstemperatur, som i sidste ende kan give en højere varmeregning.
Især rør, som fører varme frem til radiatorer eller gulvvarme (og dermed også er varme hele vinteren) giver det rigtig god mening at isolere, hvis de ikke allerede er det. Det kan du enten gøre med mineraluld, der købes i rørformede rørskåle, eller formstøbt skumplast.
Pris og energibesparelse
Uanset om du isolerer dine rør med mineraluld eller skumplast, er det ikke dyre materialer. Derfor vil udgiften til materialer ofte tjene sig hjem i løbet af blot et par måneder.
Skift gamle termostater på radiatorer
Er dine termostater mere end 10 år gamle, kan du spare på varmen ved blot at udskifte dem. Nye termostater er nemlig hurtigere til at reagere på ændringer i temperatur, og de sørger samtidig for, at det varme vand passerer langsommere gennem radiatorerne, som dermed udnytter varmen bedre.
Pris og energibesparelse
Prisen for en termostat afhænger af om, det “bare” skal være en klassisk termostat, du styrer ved at skrue på den, eller om det skal være en digital termostat, du kan styre fra din telefon. Men uanset hvilken termostat, du vælger, kan en udskiftning af alle termostater give en energibesparelse på op mod 10 %.
Skift den gamle cirkulationspumpe
Har du en ældre cirkulationspumpe i dit hjem, kan det være en skjult energisluger. Cirkulationspumpen sørger for at pumpe det varme vand rundt i radiatorerne eller gulvvarmen.
Ældre cirkulationspumper kører med faste trinintervaller, der ikke tager højde for husets aktuelle brug af varme. Der er moderne cirkulationspumper mere energieffektive, fordi de bl.a. selv regulerer, hvor hårdt pumpen skal køre alt efter husets reelle varmeforbrug.
Pris og energibesparelse
En ny cirkulationspumpe koster omkring 2.000 kr., og så skal du typisk lægge 2.000-3.000 kr. til en vvs-montør. Til gengæld vil du så også spare mellem 400-1.000 kr. om året og dermed tjene din investering hjem i løbet af få år.
Isoler dine ydervægge
En af de større og mest omfattende energioptimeringer på denne liste er nok isolering af ydervæggene. Isolering af ydervægge kan både ske indefra og udefra, og det har hver sine fordele og ulemper.
Isolering udefra er ofte det bedste, men også det dyreste valg, hvor du bygger uden på din boligs eksisterende vægge. Isolering indefra er billigere, men det “æder” også kvadratmeter af din bolig, og gjort forkert kan det let skabe problemer med fugt og skimmelsvamp i væggen. Har du ikke selv kompetencerne anbefaler vi derfor altid, at du allierer dig med en fagmand.
Pris og energibesparelse
Både prisen og energibesparelsen ved isolering af ydervægge afhænger i høj grad af den nuværende isolering, typen af væg og ikke mindst arealet, der skal isoleres.
Skift varmeløsning og spar op til 50 % på varmeregningen
Det var 8 energioptimeringer, der kan hjælpe dig med at spare nogle tusinde kroner på varmeregningen. Men vil du for alvor spare penge - og CO2 - bør du overveje, om du skal skifte til varmepumpe, jordvarme eller pillefyr.
Har du f.eks. et gammelt oliefyr, vil du kunne spare op imod 50 % på din varmeregning. Og mange gange vil du også kunne få tilskud.
Læs mere om dine muligheder for en billig, energieffektiv og miljørigtig varmeløsning.
Relaterede artikler
Energirenovering af dit hus
Det kan stort set altid betale sig at energirenovere sit hus – i særdeleshed hvis du bor i et lidt ældre hus.
Hvad koster en varmepumpe?
Varmepumper er en moderne og energieffektiv varmeløsning, der i rigtige mange huse – især uden for fjernvarmenetværket – kan erstatte ældre og dyrere varmeløsninger.
Hvilken varmepumpe skal du vælge
Der er mange måder at opvarme sit hus eller sommerhus på, men hvilken løsning skal du vælge? En varmepumpe kan være den bedste løsning.
Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist
Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.