UDENFOR
Derfor skal du tænke over placeringen af jordvarmepumpens slanger
Udenfor består jordvarmeanlægget af nedgravede slanger. Og selvom de ikke er synlige, så fylder den faktisk en del. For hver m2 bolig skal du ca. bruge 2,5-3 m2 grundareal. Det vil sige, at hvis dit hus er 120 m2, kræver det en grund på cirka 350 m2. Er dit hus 180 m2, kræver det cirka 540 m2. Og det er vel og mærke eksklusive hus, terrasser, indkørsel, trampolin, garage, skur og så videre.
Solen varmer jorden op, og den varmeenergi kan jordslangerne derefter opsamle. Derfor bør du ikke have store træer, buske, bygninger eller lignende, der kaster skygge på jorden, hvor slangerne er gravet ned, hvis du vil have det optimale ud dit jordvarmeanlæg.
Sådan skal jordvarmepumpens slanger placeres
INDENFOR
Hvorfor er placeringen af jordvarmepumpens indedel vigtig?
Ofte fylder jordvarmepumpens indedel lige så meget som et køleskab i både højde, bredde og dybe – især hvis den er med indbygget varmtvandsbeholder eller akkumuleringstank.
Derudover sidder der ved jordvarmepumper også altid en kompressor i indedelen. Det betyder, at der kan forekomme støj, når den arbejder.
Størrelsen og støjen er to grunde til, at det ikke er ligegyldigt, hvor du placerer varmepumpen.
Find den rigtige placering indenfor
Mange vælger at placere jordvarmepumpens indedel i et bryggers eller kælder. Det er ofte tæt på husets andre VVS-installationer. Og det er i de fleste tilfælde de rum, hvor den gamle varmekilde var placeret. Det gør det nemmere at installere jordvarmepumpen, end hvis du ønsker at placere indedelen et andet sted. Det skyldes arbejdet med at trække varmerør.
I et bryggers eller kælder kan du som regel også mindske støjen, da rummene ofte er placeret strategisk i huset. Og desuden er det som regel altid muligt at lukke en dør.
Udover støj og installation har placeringen af jordvarmepumpens indedel ikke en betydning for varmefordelingen, da den bliver koblet direkte på husets centralvarme.
Her bør du placere jordvarmepumpen indenfor
Relaterede artikler
Hvad koster et jordvarmeanlæg?
Jordvarme er den mest omkostningstunge løsning, når det kommer til varmepumper og andre alternative varmeløsninger.
Fordelene ved en jordvarmepumpe
Med jordvarme bruger du varmen fra solen, der er oplagret i jorden, til at opvarme dit hus. Det lyder som sund fornuft – og det er det også.
Fra oliefyr til jordvarmeanlæg
Inger og Michael Nymand har skiftet til et jordvarmeanlæg, hvilket har betydet en halvering af deres varmeregning.
Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist
Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.