Må du installere en varmepumpe i en garage, i kolonihaven, udestuen el. lign.?

Det danske vejr er lunefuldt – og med undtagelse af de varmeste sommermåneder kan det ofte være nødvendigt at have varme på for ikke at fryse. Derfor er de fleste danske huse i dag også godt isoleret og opvarmet året rundt.

Men hvad med din garage, udestue, kælder, værksted, skur, sommerhus, kolonihavehus eller lignende? Her kan det hurtigt blive koldt, hvis ikke det er isoleret og opvarmet ligesom i resten af huset. Derfor kan det også være tillokkende at investere i en billig og energieffektiv varmepumpe, der hurtigt kan varme rummet op i de kolde måneder. Men må du overhovedet det? Svaret er både ja og nej.

Husk der er særlige krav til opvarmede rum

Har du i dag en uopvarmet udestue, garage eller kolonihave eller lignende, kan du ikke nødvendigvis bare installere en varmepumpe.

Der er nemlig særlige krav til opvarmede rum. De skal som regel opfylde kravene om rumhøjde og tæthed til et beboelsesrum og isoleres derefter, før du må installere en varmepumpe.

F.eks. er en udestue ofte opført som en ‘uopvarmet udestue’, og byggetilladelsen er godkendt efter de regler og krav, der gælder den type tilbygning. Hvis du så senere beslutter at opvarme den, er der tale om en markant ændring af tilbygningens type og formål – og det kræver, at du i princippet søger byggetilladelse på ny, som var der tale om en ny tilbygning.

Er godkendelsen på plads, er varmepumpen et godt og billigt valg

Kan du få godkendt den tilbygning, du ønsker at opvarme, som et opvarmet rum – eller er den allerede godkendt til det – så kan en luft-til-luft varmepumpe være en god og billig varmeløsning.

I forhold til andre midlertidige varmeløsninger som varmeblæsere, olieradiatorer eller en gasovn er en luft-til-luft varmepumpe langt billigere at have kørende. Så du kan sagtens holde en konstant minimumstemperatur i tilbygningen året rundt – uden varmeregningen stikker af.

En luft-til-luft varmepumpe er ikke afhængig af rør til radiatorer eller gulvvarme for at kunne levere varme – den skal bare have strøm. Derfor er den ofte også billigere at installere, end hvad det vil koste at inkludere tilbygningen i din eksisterende varmeløsning.

Hvor må du installere en luft til luft-varmepumpe

Varmepumpe til garage og værksted

Har du en lukket, isoleret garage, der måske også fungerer som værksted, kan der være flere fordele ved at installere en luft-til-luft varmepumpe.

Den første er komforten ved at kunne arbejde i en behagelig temperatur, så du ikke bliver kold, når du arbejder på dine gør-det-selv-projekter eller operere på bilen.

En anden ting er, når en varm bil kører ind i en kold garage, så kan der opstå kondens, der på sigt kan give en høj luftfugtighed. Den høje luftfugtighed kan i sidste ende lede til problemer med rust eller skimmelsvamp. Men med en varmepumpe kan du holde en konstant temperatur og skabe luftcirkulation, så du undgår de problemer.

Varmepumpe til kolonihavehus, sommerhus eller udestue

En kolonihave, et sommerhus eller en udestue kan være et fantastisk sted at opholde sig, når vejret er godt. Men er der ikke varme på, kan sæsonen for, hvornår det er behageligt at opholde sig der, være meget kort.

Udvid sæsonen med en varmepumpe

Med en luft-til-luft varmepumpe kan du udvide sæsonen til at vare hele året rundt med billig, energieffektiv og miljøvenlig opvarmning.

En nem og billig løsning

En luft-til-luft varmepumpe er ikke afhængig af rør, gulvvarme eller radiatorer for at kunne opvarme huset. Derfor er det også en oplagt varmekilde til kolonihavehuse, sommerhuse og udestuer. Den er relativt billig at installere og kræver blot strøm.

Kom frem til et varmt sommer- eller kolonihavehus

Rigtig mange varmepumper kan i dag fjernbetjenes via WiFi eller en SMS, så du kan tænde for varmen hjemmefra. På den måde vil du blive mødt af et dejligt opvarmet hus – hver gang.

Undgå problemer med fugt og frost

Fordi varmepumpen er billig i drift kan du også – med god samvittighed lade den køre året rundt og holde en konstant temperatur i dit kolonihavehus, sommerhus eller udestue. Det kan minimere risikoen for fugt, skimmelsvamp og frostsprængninger.

Men vær opmærksom på støjen

Installerer du en varmepumpe i dit kolonihave- eller sommerhus, skal du dog være ekstra opmærksom på, hvor du placerer udedelen. Den kan nemlig larme lidt, når den arbejder. Og især i sommerhus- og kolonihaveforeninger er der ofte skærpede krav til støjgener. Men placerer du udedelen strategisk i forhold til underlag, afstand til skel, vinduer og terrasser, så behøver det ikke være et problem.

Læs mere om varmepumper og støj her

Varmepumper til fritidshuse og tilbygninger

Uanset hvilken type fritidshus eller tilbygning der er tale om, så kan en luft-til-luft varmepumpe ofte være en nem, billig og effektiv varmeløsning – både i forhold til installation og drift. Vær blot opmærksom på om dit fritidshus eller tilbygning lever op til kravene for et opvarmet rum, inden du bestiller og installerer varmepumpen.

Læs mere om luft-til-luft varmepumper


Relaterede artikler

Placering af varmepumpe

Det vigtigt at tænke over, hvor du placerer og monterer din varmepumpe, for at få den maksimale effekt ud af varmepumpen.

Læs mere

 

Varmepumper og støj - hvor meget larmer de egentlig?

Flere tøver med at skifte det gamle olie- eller gasfyr ud med en luft-til-vand varmepumpe da de hørt, at udedelen på varmepumpen støjer.

Læs mere

Afskærmning af varmepumpe

En varmepumpeskjuler kan både beskytte varmepumpens udedel mod sol, vind og vejr, men den kan også skrue lidt ned for eventuelle lydgener.

Læs mere

 

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...