Indeklima - Sådan kan du få et bedre indeklima

Hvad påvirker indeklimaet - både positivt og negativt?

Når man snakker om indeklima, så er der ofte en række af forskellige faktorer, der alle kan påvirke indeklimaet både positivt og negativt. Det er typisk luft, fugt, varme, lys, røg, støj og alle de partikler og kemiske stoffer, der er i indemiljøet.

Nogle af de største syndere til dårligt indeklima er ifølge Bolius:

  • Tobaksrøg
  • Radon fra undergrunden
  • Partikler fra luftforurening, brændeovne og stearinlys
  • Kemikalier fra f.eks. byggematerialer, maling, møbler og rengøringsmidler
  • Husdyr
  • Husstøvmider
  • Pollen
  • Fugt og skimmelsvamp

Mange af disse gener kan du imidlertid minimere ved at lufte ud regelmæssigt. Andre slipper du ikke af med, før du fjerner årsagen til generne. Skal du bygge nyt eller renovere, kan du også med fordel tænke ventilation ind i byggeplanerne, da det også kan reducere generne markant og skabe et langt bedre indeklima.

Bivirkningerne ved et dårligt indeklima

Ifølge Bolius opholder danskerne sig inden døre mellem 80-90 % af døgnets 24 timer. Og de 13-16 timer vil oftest være i vores egen bolig. Derfor er det vigtigt med et godt indeklima - både på arbejdspladsen, men især også i dit eget hjem.

Generne ved dårligt indeklima kan spænde vidt. Oftest vil der mest være tale om smågener og ubehag, men opholder man sig ofte og længere tid i et dårligt indeklima, kan det i sidste ende medvirke til alvorlige sygdomme som kræft og hjerte-kar-sygdomme. Allergi, astma og KOL kan også forværres af et dårligt indeklima.

De typiske gener og ubehag ved dårligt indeklima

  • Irritation i øjne, næse og hals
  • Udslæt, rødme og kløe
  • Hovedpine og træthed
  • Kvalme og svimmelhed

10 gode råd, der hjælper til et bedre indeklima

Er du opmærksom på, hvad der skaber dårligt indeklima, og gør hvad du kan for at minimere dem, kan du selv gøre meget for at skabe et bedre indeklima. Følger du f.eks. disse 10 råd fra Bolius, vil du ofte kunne forbedre dit indeklima markant.

De fjerner dog ikke altid årsagen til det dårlige indeklima. Fortsætter du derfor med at have et dårligt indeklima, bør du undersøge om du f.eks. har problemer med fugt eller radon i dit hjem, og ikke mindst, hvordan du kan udbedre det.

Udluftning 3 gange om dagen i 5-10 minutter

Her og nu er det bedste, du kan gøre for at skabe et godt og sundt indeklima, at åbne alle vinduerne på vid gab. For at få den bedste effekt af udluftningen skal der være godt gennemtræk (så det er ikke nok bare at åbne ét vindue), vinduerne skal stå åbne i 5-10 minutter, og du skal gøre det 3 gange om dagen.

Hold temperaturen på 20-22 grader i hele huset

Jo lavere temperaturen er, desto større er risikoen for, at fugten i luften sætter sig som kondens på kolde overflader. Især hvis der er temperaturforskel mellem rummene. Hold derfor din bolig ordentligt opvarmet især i hele fyringssæsonen - også soveværelset.

Tør dit tøj udenfor

Vådt tøj kan afgive rigtig meget fugt til et rum. Derfor bør du så vidt muligt tørre dit tøj udenfor. Det er også bedre for både dit energiforbrug og miljøet. Regner eller sner det, kan du dog vælge at bruge en tørretumbler.

Tænd emhætten, eller åbn vinduet, når du laver mad

Bagning, kogning og stegning er blandt de største årsager til et dårligt indeklima. Men tænder du emhætten, eller åbner vinduet, når du laver mad, kan du trække meget af den fugtige luft ud af køkkenet - især hvis du lader emhætten køre eller vinduet stå åbent mindst 10 minutter efter, du er færdig med at lave mad.

Sluk elektriske apparater på kontakten, når du ikke bruger dem

Elektriske apparater, der står på standby, eller bare står tændt uden at blive brugt, koster ikke kun strøm, men kan også øge mængden af skadelige kemiske stoffer og partikler i dit hjem. Sluk dem på kontakten, når du ikke bruger dem - så sparer du også strøm.

Undgå at bruge alle former for spray inden døre

Alle former for spray udleder en lang rækker stoffer til luften, og de kan være svære at slippe af med selv ved udluftning. Brug derfor primært spray udenfor, og lad det sprayede produkt “dampe af” og tørre, inden du tager det med ind igen.

Brug stearinlys så lidt som muligt

Tændte stearinlys er hyggelige, men de afgiver også flere partikler end en stærkt trafikeret vej og kan skade lungerne. Sørg derfor altid for at lufte ud efter, du har brugt stearinlys, og overvej, om du kan skifte dem ud med andre former for levende eller elektrisk lys.

Undgå at købe produkter, der lugter af kemi

Et oplagt sted at spare på kemien er i rengøringsmidlerne, der ikke behøver at lugte af parfume for at gøre rent. Men det kan også være nye produkter som møbler, sko og tøj, der lugter nye. Lad dem gerne lige gasse af uden for, inden du tager dem med ind.

Gør rent, gerne mindst én gang om ugen

Mange af de stoffer og partikler, der skaber et dårligt indeklima, kan sætte sig i støv. Støv, der kan blive hvirvlet, når du og din familier bevæger sig rundt i hjemmet. Sørg derfor at holde rent og minimere mængden af støv - og gør gerne hovedrent mindst én gang om året.

Luk døren, når du går i bad - og hold den lukket

Når du går i bad, frigiver du en masse fugt ud i badeværelset. Fugt, der kan bevæge sig ud i resten af hjemmet, hvis døren står åben. Luk derfor døren, og hold den lukket og åbn vinduet eller tænd ventilationen, indtil den fugtige luft er væk.

Skab automatisk bedre indeklima med et boligventilationsanlæg

Ved du, at du ikke altid får overholdt de 10 gode råd ovenfor, så findes der heldigvis løsninger, der helt automatisk kan hjælpe dig med at skabe et bedre indeklima.

Med et boligventilationsanlæg bliver luften i dit hjem løbende og helt automatisk skiftet ud, så du får et bedre indeklima. Og via en varmeveksler bliver luften fra den beskidte luft brugt til at opvarme den friske luft, så du også sparer penge på varmeregning.

Læs mere om boligventilationsanlæg

Fordele ved et boligventilations­anlæg

Spar på varmeregningen

Med et boligventilationsanlæg genbruger du den varme, der allerede er i huset. Det medfører et lavere varmeforbrug, da du får mere ud af den eksisterende varme.

Et godt indeklima

Du får et godt indeklima med lav luftfugtighed – det sikrer dig veltilpashed og frisk indåndingsluft året rundt.

Frisk luft uden varmespild

Ofte sker varmespild i forbindelse med udluftning. Med et boligventilationsanlæg kan du tilføre frisk luft til i din bolig uden at åbne vinduer og lukke varmen ud.

Undgå husstøvmider og skimmelsvamp

Den konstante ventilering af din bolig holder luftfugtigheden nede – det mindsker risikoen for problemer med husstøvmider og skimmelsvamp.

Filtrerer luften

Boligventilationsanlægget kan filtrere luften, så du fx undgår pollen eller andre typer af artikler, som husets beboere er allergisk overfor.

Svaling om sommeren

Boligventilationsanlægget kan omstilles, så det giver kold luft i stedet for varm. Derfor kan anlægget bruges som svaling i de varme sommermåneder.

Relaterede artikler

Fordele og ulemper med en varmepumpe

I forhold til opvarmning med enten olie, gas eller el er en varmepumpe langt mere effektiv, billigere i drift og bedre for miljøet.

Læs mere

Jordvarmeanlæg

Når jordvarmeanlægget er installeret på din grund, har du adgang til moderne, økonomisk og miljøvenlig varme – baseret på solens stråler.

Læs mere

Energirenovering af dit hus

Det kan stort set altid betale sig at energirenovere sit hus – i særdeleshed hvis du bor i et lidt ældre hus.

Læs mere

 

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...