Energimærkning af varmepumper: Vælg den mest energivenlige løsning

Du vil formentlig gerne have den mest energieffektive varmepumpe. Men hvordan finder du frem til den? Svaret ligger i energimærkningen af varmepumpen.

Du kender sikkert allerede energimærkningen fra hårde hvidevarer, elpærer og tv. Men ordningen er faktisk også obligatorisk for varmepumper. Det gælder både luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vand varmepumpe og jordvarmepumpe.

Hvad betyder energimærket for varmepumpen?

Kort fortalt hjælper energimærket dig med at vælge den mest energieffektive varmepumpe. Energimærkningen viser en varmepumpes energiklasse. På energimærket får du også oplyst ydeevne i KW og støjniveau i dB.

Der findes to typer energimærkninger for varmepumper – et for varmepumper alene og et for pakkeløsninger, hvor varmepumpen er kombineret med andre varmeløsninger.

På energimærkningen for varmepumper går skalaen fra A+++ til D for rumopvarmning og A+++ til F for opvarmning af brugsvand. Hvor A+++ er det mest energieffektive.

Ved at vælge en varmepumpe med en høj energiklasse kan du reducere dine energiomkostninger og minimere din klimapåvirkning.

Sådan læser du energimærkningen

Udover producent og model står der en række andre informationer på energimærkningen:

  • Energiklasse: Viser energiklassen og fremløbstemperaturen for opvarmning af opvarmning af rumtemperatur og varmt brugsvand. Jo højere energiklasse des bedre ydeevne.
  • Årligt energiforbrug: Tallet viser, hvor meget energi varmepumpen bruger om året. Jo lavere tal jo bedre.
  • Varmefaktor (COP): Dette tal viser, hvor meget varmepumpen producerer i forhold til den energi, den bruger. En høj COP er altså en effektiv varmepumpe.
  • Støjniveau: Viser varmepumpens støjniveau for henholdsvis indenfor og udenfor.
  • Kort: Kortet over klimazoner viser de områder, som har nogenlunde samme klima og temperaturer. Her kan du se den effekt, som varmepumpen kan levere din klimazone.
  • Ur: Uret angiver, at det er muligt at styre varmepumpen tidsmæssigt, så du kan have lavere temperaturer, når du ikke er hjemme, eller lade varmepumpen køre, når strømmen er billigst – og på den måde mindske energiforbruget og sænke dine omkostninger.

Et eksempel på et energimærke for en luft-til-vand varmepumpe, der både kan opvarme rum og brugsvand.

Gå efter A++ eller bedre, når du kigger efter en varmepumpe

Det er vores klare anbefaling at gå efter en varmepumpe med A++ eller mere. På den måde er du sikker på at få en energieffektiv varmepumpe.

Energimærkningen betyder noget for pengepungen

Du ved formentlig godt allerede, at jo bedre energimærkningen er, jo mere effektiv er varmepumpen – og jo mere kan du spare på elregningen. ”Hvor meget kan jeg så spare?”, tænker du så måske. Hvor meget, du kan spare, afhænger af, hvilken varmeform du skifter fra, hvor stort dit varmeforbrug er, og hvor godt dit hus er isoleret.

Hvad koster en varmepumpe i strøm

Eksempel på energimærkning på varmepumpe

4 grunde til, at energimærkningen er vigtig

  • check Spar på energiomkostningerne
  • check Beskyt miljøet med den mest energieffektive varmepumpe
  • check Garanti for god kvalitet. Varmepumper med en høj energimærkning er ofte mere pålidelige og har en længere levetid.
  • check Få vished om varmepumpens støjniveau indenfor og udenfor.

Energimærkning af pakkeløsninger

En pakkeløsning er, når der er flere teknologier kombineret i varmepumpen. De mest almindelige pakkeløsninger varmepumpe kombineret med solfanger, varmtvandsbeholder og temperaturstyring.

På energimærkningen vil det fremgå, hvilke funktioner der indgår i systemet via afkrydsning. Og hvilken energiklasse pakken samlet set har.

Varmepumpens støjniveau fremgår også af energimærket

Energimærket viser også, hvor meget støj der kommer fra anlægget under drift. Støjniveauet er et vigtigt parameter på energimærkningen, da der er regler om støjgrænser for varmepumpens udedel. I forhold til indedelen er det udelukkende støjgener i forhold til dig selv.

Læs mere om varmepumper og støj

Relaterede artikler

En varmepumpeskjuler kan også dæmpe støjen

En varmepumpeskjuler kan både beskytte varmepumpens udedel mod sol, vind og vejr, men den kan også skrue lidt ned for eventuelle lydgener.

Læs mere

 

Energirenovering af dit hus

Det kan stort set altid betale sig at energirenovere sit hus – i særdeleshed hvis du bor i et lidt ældre hus.

Læs mere

 

Hvilken varmepumpe skal du vælge

Der er mange måder at opvarme sit hus eller sommerhus på, men hvilken løsning skal du vælge? En varmepumpe kan være den bedste løsning.

Læs mere

 

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...