18.000 smågrise luner sig med jordvarme

Jordvarme erstatter 56 tons træpiller til gulvvarme i farestalde og smågrisestalde hos midtjysk svineproducent. Samtidig er anlægget forberedt til at reducere ammoniakudslip ved hjælp af gyllekøling.

Hvad var udfordringen?

Svineproducent Lars Schelde Jensen nær Brande i Midtjylland plejede at opvarme sine stalde og privatbolig med et tyve år gammelt pillefyr med et årligt forbrug på 56 tons træpiller til følge. Pillefyrets relativt dyre opvarmningsform fik Lars Schelde Jensen til at kigge sig om efter alternativer:

"Det gamle træpillefyr var kommet i reparationsalderen og var blevet temmelig ustabilt de senere år. Så jeg kontaktede Stakroge Smede- og Maskinforretning, der kom med forskellige løsningsforslag, blandt andet et jordvarmeanlæg", fortæller Lars Schelde Jensen.

Hvad var løsningen?

Jordvarmeanlægget hos Lars Schelde Jensen er udført med 3.250 meter jordslanger, der ligger i en nærliggende mark. Herfra bliver energien via en varmepumpe omdannet til varme og ført ud i staldene som gulvvarme.

Ved en senere produktionsudvidelse kan Lars Schelde Jensen vælge at slutte varmepumpen til køleslanger i staldenes gyllekanaler. På den måde kan han udnytte gyllens energi til opvarmning, samtidig med at gyllen afkøles og nedsætter ammoniakudslippet.

Lars Schelde Jensen har 550 søer og producerer 18.000 smågrise, hvoraf 6.000 fedes op til slagtning. Jordvarmeanlægget - en model F1345 på 60 kW - er dimensioneret til opvarmning af fare- og smågrisestalde samt et medarbejderområde og 240 kvm. privatbolig.

Derfor skal du vælge jordvarmepumpen

Med en jordvarmepumpe henter du varme fra naturen ved at udnytte varmeenergien i omgivelserne. Jordvarmevarmepumpen er el-drevet og leverer typisk 4-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i el-energi. Det betyder, at jordvarmepumpen er en driftsøkonomisk og miljøvenlig varmeløsning.

Læs mere om jordvarmepumper her

"Beregningerne var lovende, og jeg kan i dag konstatere, at jeg sparer næsten 50 pct. af udgifterne til opvarmning og tjener investeringen hjem på omtrent fem år. En anden fordel er muligheden for på længere sigt at bruge anlægget til gyllekøling og derved reducere ammoniakudslippet."

— Lars Schelde Jensen, Svineproducent

Hvordan blev resultatet?

Og hvad så med resultatet? Blev det som forventet? Lars Schelde Jensen fortæller:

"Beregningerne var lovende, og jeg kan i dag konstatere, at jeg sparer næsten 50 pct. af udgifterne til opvarmning og tjener investeringen hjem på omtrent fem år. En anden fordel er muligheden for på længere sigt at bruge anlægget til gyllekøling og derved reducere ammoniakudslippet."

En anden ny ting er den intelligente styring af jordvarmeanlægget via et informativt display på varmepumpen. Det kan i øvrigt udvides med internetbaserede løsning NIBE Uplink, så anlægget kan overvåges via PC, tablet eller mobiltelefon.

"Den største omvæltning med jordvarmeanlægget er, at det passer sig selv. Det gjorde pillefyret ikke, og jeg kan stadig tage mig selv i at gå ude i stalden og lytte efter, om det nu også kører, som det skal", griner Lars Schelde Jensen.

Få hele pakken hos Vølund Varmeteknik

Hos Vølund Varmeteknik er vi mere end vores produkter. Vi står klar med rådgivning og sparring, når du skal vælge, hvilken varmeløsning der er den rigtige for dig. Vælger du en varmepumpeløsning, hjælper vi dig med at dimensionere varmepumpen korrekt, så du får en løsning, der passer til netop dit behov. Og når din varmepumpe først er installeret, har du tryghed i form af kompetent support og service hos os.

Læs mere om, hvorfor du skal vælge Vølund Varmeteknik

Hør mere om varmepumper til landbrug og erhverv

Styr og overvåg dit jordvarmeanlæg

Investerer du i et jordvarmeanlæg fra Vølund Varmeteknik, får du NIBE Uplink™ med i købet. Det er et brugervenligt system, der giver dig mulighed for at styre og overvåge din varmepumpe ved hjælp af smartphone, tablet eller pc. NIBE Uplink™ giver dig et hurtigt overblik over varmen i dit hus og det varme brugsvand – og med alarmering direkte på e-mail eller via app’en i tilfælde af funktionsfejl har du tryghed i hverdagen.

Læs mere om NIBE Uplink™

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...