Lodret jordvarme: Til dig, der vil have alle fordelene uden at grave haven op 

Vil du gerne have alle fordelene ved jordvarme – at den er grøn, effektiv og leverer billig opvarmning? Men har du en lille have? Eller en have, du ikke vil ødelægge? Så er lodret jordvarme, eller vertikal jordvarme som det også kaldes, en god løsning for dig.  

Der er ingen tvivl om, at jordvarme er en billig, grøn og effektiv opvarmningsform. Men den kræver plads at installere i haven. Heldigvis findes der et alternativ, der passer til mindre haver. Løsningen er lodret jordvarme.  

Lodret jordvarme er en pladsbesparende og effektiv energiløsning, der bruger dybdeboring. Det betyder, at det kun kræver et meget lille udeareal.  

Hvad er lodret jordvarme?

Lodret jordvarme, også kendt som vertikal jordvarme, er en avanceret teknologi, der benytter jordens konstante temperaturer til at opvarme dit hjem om vinteren og køle det ned om sommeren.

Den lodrette jordvarmepumpe henter varmen op fra jorden og distribuerer den effektivt ind i dit varmesystem.

Lodret jordvarme egner sig bedst til helårsboliger, som er godt isoleret.

Hvad er forskellen på lodret jordvarme og almindelig jordvarmepumpe? 

Den eneste forskel på lodret jordvarme og almindelig jordvarme er nedgravningen af jordvarmeslangen. Ellers fungerer de på samme måde. 

Ved en almindelig jordvarmepumpe eller jordvarmelæg, som det også kaldes, graves jordvarmeslangerne horisontalt ned. Her er de gravet ned i cirka en meters dybde, hvor slangerne ligger vandret i haven på et stort areal på cirka 300 m2. Det betyder selvsagt en del gravearbejde. Derfor er en jordvarmepumpe særlig fordelagtigt, når du bygger nyt og ikke har anlagt have. 

Lodret jordvarme bores i stedet vertikalt ned i jorden med en dybde på minimum 100 meter (dybdeboring), hvor slangerne placeres. Derfor er der ikke behov for et særlig stort areal.

Fem fordele ved lodret jordvarme

Energieffektiv og billig i drift 

Lodret jordvarme kan producere op til fire gange den energi, den forbruger. Det betyder, at den er særdeles effektiv, og at du kan se betydelige besparelser på din elregning.  

Miljøvenlig

Lodret jordvarme udnytter den naturlige varmeenergi i jorden – altså jordens egne ressourcer. Derfor kan du reducere dit hjems CO2-udledning og bidrage positivt til miljøet.

Pladsbesparende

Lodret jordvarmeboring optager minimal plads på din ejendom sammenlignet med horisontale systemer som et almindeligt jordvarmeanlæg. Faktisk behøver du kun et areal, der svarer til cirka 4 havefliser.

Du får ikke ødelagt din have

Du slipper for at ødelægge din græsplæne, køkkenhave, blomsterbed og lignende. Jordvarme fylder så lidt, at du undgår store udgravninger som ved almindelig jordvarme.

Usynlig og lydløs 

Andre varmepumper kan godt støje. Det er ikke tilfældet med vertikal jordvarme, der både er usynligt og lydløst.  

Hvad koster lodret jordvarme? 

Et lodret jordvarmeanlæg koster typisk 200.000-300.000 kr. Prisen er en anelse højere end et almindelig jordvarmeanlæg. Det skyldes, at dybdeboringen er et omfattende arbejde, som kræver en ekspert. 

Det er altså en lidt større investering end almindelig jordvarme – til gengæld behøver du ikke at ødelægge hele haven og have udgifter forbundet med det efterfølgende. Derudover er det den billigste opvarmningsform, og det kan øge værdien af dit hus. 

Det er dit hus, din jordbund og dine specifikke behov der afgør den nøjagtige pris. En installatør kan efter et konsulentbesøg give dig et konkret tilbud.

Overvejer du lodret jordvarmepumpe? 

Hos Vølund Varmeteknik fører vi ikke lodret jordvarme. Men det gør vores dygtige samarbejdspartner GeoDrilling.

De er Danmarks mest erfarne indenfor boringer til jordvarme. De kan hjælpe dig med hele processen – fra den indledende omkring tilladelser til færdig installation.

Vil du høre mere om lodret jordvarme?

Så kontakt Ib Jørgensen – han kan hjælpe dig godt videre.

Ib Jørgensen

Projektansvarlig Danmark

smartphone+45 22 69 93 87

mailE-mail

Ib Jørgensen

keyboard_arrow_up
Loading...