Museet FLUGT får varme og køling fra jord og luft

Danmarks nye internationale museum for flygtningehistorier – FLUGT i Oksbøl – bliver både opvarmet og afkølet ved hjælp af varmepumper fra Vølund Varmeteknik.

Det nye internationale museum for flygtningehistorier – FLUGT i Oksbøl – er tegnet af den verdenskendte BIG Bjarke Ingels Group og er arkitektur i en klasse for sig.

Byggeriet er også i en klasse for sig, når det gælder opvarmning og afkøling – de ca. 2.000 kvadratmeter bygninger er koblet på et bæredygtigt jordvarmeanlæg og yderligere fire luft-til-vand varmepumper. En særlig brugsvandsveksler sikrer, at der hele tiden er rigeligt med varmt vand i hanerne til de cirka 100.000 besøgende, som museet forventer om året.

Det er Tørring VVS og Vølund Varmeteknik, der i tæt samarbejde har projekteret og dimensioneret anlægget i dialog med et rådgivende ingeniørfirma og Vardemuseerne, der står bag FLUGT.

Tørring VVS vandt teknik- og køleentreprisen på tre afgørende parametre: varme, køling og brugsvand med afsæt i velkendte og gennemprøvede teknikker, fortæller installatør og indehaver Claus Karlskov:

"Med 3.000 meter jordvarmeslanger og et jordvarmeanlæg kan vi hente en stor del af den nødvendige energi i græsplænen udenfor. Det er i øvrigt også her, at vi sender overskudsvarmen fra køleprocessen ud. Så er den på "lager" dér, indtil vi skal bruge varmeenergi igen. Den resterende del af energibehovet leveres af fire luft til vand-varmepumper."

Opvarmningen af bygningerne ligger for fødderne af museets gæster under de 80.000 gule teglsten, der er brugt til gulvbelægning. Mens lokalerne har gulvvarme, foregår afkølingen via diskret ventilation i loftet.

Derfor skal du vælge luft til vand-varmepumpen

Med en luft til vand-varmepumpe henter du varme fra naturen ved at udnytte varmeenergien i omgivelserne. Luft til vand-varmepumpen er el-drevet og leverer typisk 4-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i el-energi. Det betyder, at luft til vand-varmepumpen er en driftsøkonomisk og miljøvenlig varmeløsning.

Læs mere om luft til vand-varmepumper her

"Sammen har vi løbende justeret og trimmet beregninger, dimensioner og tegninger, så det hele passer ind i de bevaringsværdige rammer og lever op til nutidige krav og forventninger til komfort og bæredygtige løsninger – og det virker!"

— Jørn Nielsen, Leder af teknisk service hos Vardemuseerne

Bæredygtig energi

De oprindelige bygninger i museet var dårligt isolerede og havde almindelige radiatorer og et oliefyr til at stå for opvarmningen. Det var en meget dyr og på ingen måde klimavenlig løsning. Derfor lå det fra projektets begyndelse klart, at det nye museum skulle have en bæredygtig profil.

Leder af teknisk service hos Vardemuseerne, Jørn Nielsen, har været bygherrens repræsentant gennem hele forløbet.

''Tørring VVS præsenterede os for de første forslag for fire år siden, og et par år senere gik detailprojekteringen med Vølund Varmeteknik i gang. Anlægget er på ingen måde en standardløsning, selv om komponenterne er hyldevarer. Projektet er kommet godt og sikkert i mål som resultat af gensidig forståelse og indsigt i tekniske muligheder'', siger Jørn Nielsen og tilføjer:

''Sammen har vi løbende justeret og trimmet beregninger, dimensioner og tegninger, så det hele passer ind i de bevaringsværdige rammer og lever op til nutidige krav og forventninger til komfort og bæredygtige løsninger – og det virker!''

 

Få hjælp af vores projektafdeling

Hos Vølund Varmeteknik råder vi over en projektafdeling, der udelukkende tager sig af større varmeløsninger inden for landbrug, produktion, campingpladser, skoler og lignende. Det sikrer dig en løsning, der er gennemtænkt fra ende til anden. Vores store erfaring med varmetekniske løsninger er din sikkerhed for at få en varmeløsning, der klarer opgaven på den mest driftsøkonomiske måde.

Læs mere om Vølund Varmetekniks projektafdeling

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...