Køling bør tænkes ind i byggeplanerne
Moderne huse er så tætte og godt isoleret, at der bør tænkes køling ind ved opførelsen. Man kan slå to fluer med ét smæk ved at installere et jordvarmeanlæg med passiv køling - det kan både bruges til at producere varme og til at sænke rumtemperaturen.
Nye, velisolerede huse er nemme og billige at varme op. Til gengæld kan høje rumtemperaturer være en udfordring om sommeren eller i perioder med solrige vinterdage.
Her kan en moderne varmepumpe med indbygget passiv køling fra Vølund Varmeteknik være en effektiv løsning. Ved at vende processen kan gulvvarmen bruges til at transportere overskydende varme væk, så det bliver behageligt at opholde sig indenfor.
Nyder dagslyset
Da familien Skov i 2016 byggede nyt hus i Ikast, ønskede de som alle andre, at der skulle komme mest muligt dagslys ind i stuer og værelser.
- Vi var samtidig meget bevidste om, at store vinduer også lukker meget solvarme ind. Ikke kun om sommeren, men også om vinteren på de dage, hvor solen trods alt skinner, fortæller Niels Peter Skov, mens hans hustru Ewa nikker samtykkende.
- Derfor var vi opmærksom på, at vi allerede fra starten skulle tænke en eller anden form for køling ind.
Derfor skal du vælge jordvarmepumpen
Med en jordvarmepumpe henter du varme fra naturen ved at udnytte varmeenergien i omgivelserne. Jordvarmevarmepumpen er el-drevet og leverer typisk 4-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i el-energi. Det betyder, at jordvarmepumpen er en driftsøkonomisk og miljøvenlig varmeløsning.
Ved at vælge et jordvarmeanlæg fra Vølund Varmeteknik kunne vi kombinere opvarmning og køling i én løsning.
— Niels Peter Skov, indehaver af et jordvarmeanlæg med indbygget passiv køling fra Vølund Varmeteknik
Udnytter jordens kølighed
Familien drøftede mulighederne med byggefirmaet og en vvs-installatør. Det stod hurtigt klart for familien, at løsningen lå lige for fødderne af dem. Helt bogstaveligt.
- Vi havde i forvejen bestemt, at huset skulle opvarmes med en varmepumpe. Ved at vælge et jordvarmeanlæg fra Vølund Varmeteknik kunne vi kombinere opvarmning og køling i én løsning. Og da jordslangerne blev gravet ned i forbindelse med byggeriet, var omkostningerne minimale, forklarer Niels Peter Skov entusiastisk.
En termostat sørger automatisk for at slå passiv køling til, når rumtemperaturen bliver for høj. Så sender varmepumpen populært sagt husets varme retur via en varmeveksler til de nedgravede jordslanger ude i haven.
- Det er nok til at sænke temperaturen måske tre-seks grader, og det gør huset rart at opholde sig i, forklarer Ewa og Niels Peter samstemmende. Niels Peter Skov tilføjer:
- Det er vigtigt at sikre sig, at gulvslangerne ikke ligger dybt nede i betonen. De kan ligge i varmefordelingsplader lige under slidlaget. Så opnår man en hurtig reaktion, når temperaturen enten skal hæves eller sænkes.
Billig løsning
Familien tæller fem medlemmer i det 186 kvm. store hus. Alligevel er det årlige elforbrug kun 3.850 kWh til opvarmning, varmt brugsvand, ventilation og køling.
- Havde vi valgt en løsning med aktiv køling, eksempelvis som en del af ventilationsanlægget, havde økonomien været helt anderledes. Så gætter jeg på, at vi nok havde brugt næsten det dobbelte. Eller alternativt skulle vi have investeret i udvendig solafskærmning - og så havde det været på bekostning af dagslyset, konkluderer Niels Peter Skov.
Få hele pakken hos Vølund Varmeteknik
Hos Vølund Varmeteknik er vi mere end vores produkter. Vi står klar med rådgivning og sparring, når du skal vælge, hvilken varmeløsning der er den rigtige for dig. Vælger du en varmepumpeløsning, hjælper vi dig med at dimensionere varmepumpen korrekt, så du får en løsning, der passer til netop dit behov. Og når din varmepumpe først er installeret, har du tryghed i form af kompetent support og jordvarme service hos os.
Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist
Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.