Jordvarme slår jordvarme på Rømø

Ti lejeboliger med ældre jordvarmeanlæg har fået installeret nye F1255-jordvarmeanlæg fra Vølund Varmeteknik, selv om Tønder Boligselskab overvejede fjernvarme.

-Energibesparelsen betaler investeringen, oplyser VVS Comfort Overby i Skærbæk.

Hvad var udfordringen?

Rækkehusene i Sælstræde på Rømø er opført af Tønder Boligselskab i 1997, og alle er født med individuelle jordvarmeanlæg og en lille solfanger på taget. Flere anlæg var dog kommet i reparationsalderen og ikke særligt effektive, så boligselskabet valgte at udskifte samtlige jordvarmepumper.

 

Hvad var løsningen? 
Beslutningen gav anledning til at overveje fjernvarme, men hverken anlægs- eller driftsøkonomi kunne hamle op med nye, effektive jordvarmepumper. Det fortæller Michael Schmidt fra VVS Comfort Overby i Skærbæk. Som overmontør har han stået for at udarbejde energiberegninger og budgetter på begge løsningstyper:

- Fjernvarme er relativt dyrt på Rømø, og beregningerne viste en betydelig merudgift på det årlige energiforbrug, selv i forhold til de gamle jordvarmeanlæg. Og da jordslangerne fra de eksisterende anlæg var i fin form og kunne genbruges, vandt de nye jordvarmepumper på alle parametre. 

 

Derfor skal du vælge jordvarmepumpen

Med en jordvarmepumpe henter du varme fra naturen ved at udnytte varmeenergien i omgivelserne. Jordvarmevarmepumpen er el-drevet og leverer typisk 4-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i el-energi. Det betyder, at jordvarmepumpen er en driftsøkonomisk og miljøvenlig varmeløsning.

Læs mere om jordvarmepumper her

"De foreløbige tal er meget lovende, og selv om boligselskabet har varslet en mindre huslejestigning, overstiger besparelserne langt udgifterne. Det er en win-win situation for alle. ..." 

— Michael Schmidt, VVS Comfort Overby i Skærbæk

Hvordan blev resultatet?

Valget faldt på Vølund Varmetekniks model F1255, som hører til en ny generation af jordvarmepumper med en frekvensreguleret kompressor og hastighedsregulerede lavenergi-cirkulationspumper. Det giver klare energieffektive fordele sammenlignet med traditionelle on/off-modeller.

- Energitabet i boligerne på Rømø er ca. 3 kW, hvilket F1255 snildt kan dække, da den leverer 1,5 til 6 kW. Selv med kun 100 m jordslanger er det ikke noget problem at levere rigeligt med varme til radiatorer og brugsvand. Det fik vi testet i en periode med sibirisk kulde. 

Som en ekstra bonus er beboerne i Sælstræde sluppet af med de gamle varmepumper, der optog plads udenfor ved hoveddøren og næppe kan betegnes som kønne. I dag er der blot et lille skab - mindre end et elskab - for at skjule de to jordslangers indgang cirka 15 cm over terræn.

Den nye F1255 jordvarmepumpe har en integreret, højisoleret varmtvandsbeholder på 180 ltr., og hele installationen fylder ikke mere end det oprindelige anlægs varmtvandsbeholder. 

Få hele pakken hos Vølund Varmeteknik

Hos Vølund Varmeteknik er vi mere end vores produkter. Vi står klar med rådgivning og sparring, når du skal vælge, hvilken varmeløsning der er den rigtige for dig. Vælger du en varmepumpeløsning, hjælper vi dig med at dimensionere varmepumpen korrekt, så du får en løsning, der passer til netop dit behov. Og når din varmepumpe først er installeret, har du tryghed i form af kompetent support og service hos os.

Læs mere om, hvorfor du skal vælge Vølund Varmeteknik

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...