Varmepumper fuldender grøn omstilling

Haarup Maskinfabrik bruger energi i stor skala for at fremstille betonblandere og blandeanlæg. Alligevel er virksomheden 100 pct. selvforsynende med el og varme - blandt andet takket være solceller og varmepumper på taget.

På Haarup Maskinfabrik ved Silkeborg har 8 stk. Vølund F2120 varmepumper på hver 20 kW - placeret på virksomhedens tag - erstattet en utidssvarende varmeløsning bygget op om en gammel, støjende og ineffektiv gaskedel. 

Som en del af virksomhedens nye varmeløsning er vandbårne strålevarmepaneler monteret i lofterne i blandt andet produktions- og lagerhaller, ligesom kontorer og tegnestue er tilsluttet varmepumperne. Her leverer de en jævn og behagelig varme til glæde for medarbejderne.

Ud over store besparelser på varmeregningen betyder brugen af varmepumper, at virksomheden reducerer sit CO2-udslip med 220.000 kg om året. Eller svarende til udledningen fra 90 personbiler.

Opgaven med at projektere og installere den varmepumpebaserede løsning blev lagt i hænderne på den lokale VVS-installatør, Kjellerup VVS. Her forklarer servicechef Dan Topp, at luft-til-vand varmepumpernes kvalitet og en fremtidig leveringssikkerhed var afgørende for Haarup Maskinfabrik:

- Virksomheden er i fuld gang med en komplet grøn omstilling. Der er elbiler til montører og sælgere, solceller på taget, batterier til at lagre strøm, ventilationsanlæg med varmegenvinding og varmepumper på taget. Sidstnævnte arbejder i kaskade, så deres ydelse tilpasses det aktuelle behov. Samtidig giver løsningen os den mulighed, at vi kan skalere anlægget og udvide det efter behov. Det er et stort plus, når der er tale om en virksomhed i konstant udvikling

Derfor skal du vælge luft til vand-varmepumpen

Med en luft til vand-varmepumpe henter du varme fra naturen ved at udnytte varmeenergien i omgivelserne. Luft til vand-varmepumpen er el-drevet og leverer typisk 4-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i el-energi. Det betyder, at luft til vand-varmepumpen er en driftsøkonomisk og miljøvenlig varmeløsning.

Læs mere om luft til vand-varmepumper her

Når Haarup Maskinfabrik fremstiller betonblandere og blandeanlæg, er der overskud på energiregnskabet. Solceller leverer nemlig mere grøn strøm, end der bruges i virksomheden, mens otte varmepumper fra Vølund Varmeteknik sørger for bæredygtig opvarmning af kontorer og haller. 

Handling bag ordene

Til sammen er de mange energibesparende og grønne tiltag med til at gøre Haarup Maskinfabrik 100 pct. selvforsynende med energi - og lidt til. Faktisk sender virksomheden 400.000 kWh el ud på nettet.

For virksomhedens direktør, Hans Christensen, drejer det sig i høj grad om at sætte handling bag ordene.

- Alle er enige om, at grøn omstilling er vejen frem, og vi har besluttet at vise, at der ikke er nogen grund til at vente. Så vi har lagt en 5-års plan for at blive fuldstændigt selvforsynende ved hjælp af eksisterende og gennemprøvede produkter.

Det er lykkedes så godt for virksomheden, at planen er fuldført efter blot fire år. Foruden de åbenlyse miljømæssige gevinster har investeringerne en tilbagebetaling på ca. på 5-7 pct. om året. Sammen med de andre grønne tiltag giver det en årlig besparelse på ca 750.000 kr., som luner på bundlinjen...

Få hjælp af vores projektafdeling

Hos Vølund Varmeteknik råder vi over en projektafdeling, der udelukkende tager sig af større varmeløsninger inden for landbrug, produktion, campingpladser, skoler og lignende. Det sikrer dig en løsning, der er gennemtænkt fra ende til anden. Vores store erfaring med varmetekniske løsninger er din sikkerhed for at få en varmeløsning, der klarer opgaven på den mest driftsøkonomiske måde.

Læs mere om Vølund Varmetekniks projektafdeling

Hør mere om varmepumper til erhverv og industri

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...