Jordvarme til stjernekiggere

Solens opvarmning af jorden giver en naturlig, miljøvenlig og billig varme på Brorfelde Observatorium.

Hvad var udfordringen?

Observatoriet i Brorfelde nær Holbæk er Danmarks største observatorium. Her har forskere studeret himmelrummet i mere end 40 år. Indtil for nylig blev Brorfelde Observatorium opvarmet med to oliekedler, der både var slidte, miljøbelastende og dyre i drift. Det fik Holbæk kommune, der i dag ejer Brorfelde Observatorium og driver stedet som et natur- og videncenter, til at se sig om efter et bedre alternativ.

Hvad var løsningen?

Det faldt ud til jordvarmeanlæggets fordel. Den erfarne jordvarmeinstallatør Kaj Larsen A/S vandt opgaven med at projektere, montere og installere anlægget, mens projektafdelingen hos Vølund Varmeteknik stod for de komplekse beregninger og dimensioneringen af anlægget. Løsningen består af to Vølund-jordvarmepumper på i alt 80 kW, der opvarmer centrets hovedbygning, en stor værkstedsbygning og fem tidligere tjenesteboliger. Til at hente solens energi ud af bakkerne omkring observatoriet er der gravet 4,5 km jordslanger ned.

Jordvarmeanlægget dækker cirka 95 procent af det samlede varmebehov. De sidste 5 procent kommer fra et nyt oliefyr, der automatisk kobles ind i tilfælde af spidsbelastning om vinteren. Samtidig fungerer det som backup-system for varmepumpen i jordvarmeanlægget.

Derfor skal du vælge jordvarmepumpen

Med en jordvarmepumpe henter du varme fra naturen ved at udnytte varmeenergien i omgivelserne. Jordvarmevarmepumpen er el-drevet og leverer typisk 4-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i el-energi. Det betyder, at jordvarmepumpen er en driftsøkonomisk og miljøvenlig varmeløsning.

Læs mere om jordvarmepumper her

Hvordan blev resultatet?

For Brorfelde Observatorium har skiftet til jordvarmeanlæg betydet en markant besparelse på varmeregningen. De årlige varmeomkostninger er reduceret med over 100.000 kroner, hvilket betyder, at investeringen er tjent hjem på cirka otte år, mens jordvarmeanlæggets forventede levetid er over 20 år. Samtidig falder CO2-udledningen med 44 tons om året. Det svarer til cirka 54 procent.

Få hele pakken hos Vølund Varmeteknik

Hos Vølund Varmeteknik er vi mere end vores produkter. Vi står klar med rådgivning og sparring, når du skal vælge, hvilken varmeløsning der er den rigtige for dig. Vælger du en varmepumpeløsning, hjælper vi dig med at dimensionere varmepumpen korrekt, så du får en løsning, der passer til netop dit behov. Og når din varmepumpe først er installeret, har du tryghed i form af kompetent support og service hos os.

Læs mere om, hvorfor du skal vælge Vølund Varmeteknik

Vil du høre mere?

Udfyld formularen og hør mere om mulighederne for at skifte til et jordvarmeanlæg. Du er også altid velkommen til at kontakte os på:

call (+45) 97 17 20 33
email info@volundvt.dk

 

Bliv kontaktet

Vi behandler dine personoplysninger for at kunne kontakte dig. Læs mere om vores persondatapolitik her.
keyboard_arrow_up
Loading...