Jordvarme til stjernekiggere
Solens opvarmning af jorden giver en naturlig, miljøvenlig og billig varme på Brorfelde Observatorium.
Hvad var udfordringen?
Observatoriet i Brorfelde nær Holbæk er Danmarks største observatorium. Her har forskere studeret himmelrummet i mere end 40 år. Indtil for nylig blev Brorfelde Observatorium opvarmet med to oliekedler, der både var slidte, miljøbelastende og dyre i drift. Det fik Holbæk kommune, der i dag ejer Brorfelde Observatorium og driver stedet som et natur- og videncenter, til at se sig om efter et bedre alternativ.
Hvad var løsningen?
I 2015 gennemførte SEAS-NVE en varmeanalyse, og den faldt ud til et jordvarmeanlægs fordel. Den erfarne jordvarmeinstallatør Kaj Larsen A/S vandt opgaven med at projektere, montere og installere anlægget, mens projektafdelingen hos Vølund Varmeteknik stod for de komplekse beregninger og dimensioneringen af anlægget. Løsningen består af to Vølund-jordvarmepumper på i alt 80 kW, der opvarmer centrets hovedbygning, en stor værkstedsbygning og fem tidligere tjenesteboliger. Til at hente solens energi ud af bakkerne omkring observatoriet er der gravet 4,5 km jordslanger ned.
Jordvarmeanlægget dækker cirka 95 procent af det samlede varmebehov. De sidste 5 procent kommer fra et nyt oliefyr, der automatisk kobles ind i tilfælde af spidsbelastning om vinteren. Samtidig fungerer det som backup-system for varmepumpen i jordvarmeanlægget.
Derfor skal du vælge jordvarmepumpen
Med en jordvarmepumpe henter du varme fra naturen ved at udnytte varmeenergien i omgivelserne. Jordvarmevarmepumpen er el-drevet og leverer typisk 4-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i el-energi. Det betyder, at jordvarmepumpen er en driftsøkonomisk og miljøvenlig varmeløsning.
Hvordan blev resultatet?
For Brorfelde Observatorium har skiftet til jordvarmeanlæg betydet en markant besparelse på varmeregningen - og tallene er bedre end beregnet.
Efter tre års drift viser det sig nu, at de årlige varmeomkostninger er reduceret med ca. 170.000 kroner mod beregnet ca. 100.000 kroner. Det betyder, at investeringen er tjent hjem på kun 5,5 år mod beregnet 8-9 år.
Jordvarmen bruger som forventet omkring 75.000 kWh om året, men da elprisen siden 2015 er faldet på grund af lavere PSO-afgift, og fyringsolie samtidig er blevet dyrere, er den økonomiske besparelse vokset markant.
Analysen i 2015 viste, at jordvarmeanlægget ville sænke den varmerelaterede CO2-udledning fra 82 til 38 tons om året. I dag kan det fastslås, at det store fald holder med sikkerhed. Faktisk må det formodes at være endnu lavere end 38 tons, da andelen af vindkraft i elnettet er stegt siden 2015.
Få hele pakken hos Vølund Varmeteknik
Hos Vølund Varmeteknik er vi mere end vores produkter. Vi står klar med rådgivning og sparring, når du skal vælge, hvilken varmeløsning der er den rigtige for dig. Vælger du en varmepumpeløsning, hjælper vi dig med at dimensionere varmepumpen korrekt, så du får en løsning, der passer til netop dit behov. Og når din varmepumpe først er installeret, har du tryghed i form af kompetent support og service hos os.
Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist
Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.