88 tons træpiller erstattet af Østersøens rene luft

Pillefyret på behandlingscentret Sct. Ols i Østermarie brugte 88 tons træpiller om året, indtil det brød sammen i en sort røgsky. Nu er det erstattet af varmepumper, som "fyrer" med luftens rene energi og omdanner den til varme – til blot en fjerdedel af varmeprisen før.

Hver tiende dag kom vognmanden forbi med tre tons træpiller. Det var, hvad der var plads til i pillesiloen, og ti dage var den tid, som beholdningen rakte til i kolde tider.

Og tre-fire gange om måneden drillede teknikken. Det var måske en håndfuld træpiller, der klumpede sig sammen og satte sig fast, så pedellen måtte tilkaldes – ofte i weekenden eller uden for arbejdstid. Sådan var det i varierende grad i 25 år, indtil en røggaseksplosion sendte en stikflamme ud i fyrrummet – og fyret på pension.

Luft i stedet for piller

Da træpillefyret endte sine dage i røg og sod, stod det hurtigt klart, at det skulle erstattes af en mere miljøvenlig og energieffektiv varmeløsning. Valget faldt på luft-til-vand varmepumper, hvor luftens energi omdannes til varme i radiatorerne og varmt vand i hanerne.

Den udvalgte VE-godkendte varmepumpeinstallatør, Bornholms Agro & Ventilationsservice, anbefalede en løsning bestående af fem Vølund varmepumper, som kunne placeres to og to ved de to største bygninger, mens den femte varmepumpe ville dække behovet i den sidste bygning.

- Jeg har været pedel her i snart otte år, og jeg skal ærlig talt vænne mig til, at jeg slipper for at rense fyret hver anden dag, bliver vækket om natten eller kaldt på arbejde i weekenden, fordi den "gamle dame" lavede knuder. Nu får jeg igen min fulde nattesøvn, griner Per "Pedel" Andersson og fortsætter:

- Mit job er blevet betydeligt nemmere, for varmepumperne fungerer upåklageligt. De er både driftssikre og samtidig så effektive, at vi har rigeligt varmt vand på alle tider af døgnet. Vi er gået fra at have 540 liter til rådighed til nu at have ca. 1.500 liter. Alle vores beboere kan tillade sig at tage længere brusebade, uden at vi tømmer beholderne, og alligevel er det billigere end før.

Derfor skal du vælge luft til vand-varmepumpen

Med en luft til vand-varmepumpe henter du varme fra naturen ved at udnytte varmeenergien i omgivelserne. Luft til vand-varmepumpen er el-drevet og leverer typisk 4-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i el-energi. Det betyder, at luft til vand-varmepumpen er en driftsøkonomisk og miljøvenlig varmeløsning.

Læs mere om luft til vand-varmepumper her

Selv om energipriserne er faldet, kan varmepumperne stadig køre i næsten fire år for det samme beløb, som vi tidligere brugte på træpiller om året.

Billigere i drift

Varmepumperne har en langt højere effektivitet end det nedslidte pillefyr. Luft-til-vand varmepumper er el-drevet og leverer 3,5-5 gange så meget varmeenergi, som de anvender i el-energi.

- Selv om energipriserne er faldet, kan varmepumperne stadig køre i næsten fire år for det samme beløb, som vi tidligere brugte på træpiller om året, fortæller Per Andersson. Han tilføjer:

- Vores investering er derfor tjent på relativ kort tid. Så ved at tænke fremad kan vi nu både skrue ned for energi, CO2 og økonomi.

Få hele pakken hos Vølund Varmeteknik

Hos Vølund Varmeteknik er vi mere end vores produkter. Vi står klar med rådgivning og sparring, når du skal vælge, hvilken varmeløsning der er den rigtige for dig. Vælger du en varmepumpeløsning, hjælper vi dig med at dimensionere varmepumpen korrekt, så du får en løsning, der passer til netop dit behov. Og når din varmepumpe først er installeret, har du tryghed i form af kompetent support og service på luft til vand varmepumpe hos os.

Læs mere om, hvorfor du skal vælge Vølund Varmeteknik

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...