Varmepumper – er dit hus 100 m2, 150 m2 eller 200 m2? 

Skal du gå efter en luft-til-luft varmepumpe, en luft-til-vand varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, og hvad er det rigtige valg, hvis dit hus er 100 m2, 150 m2, 200 m2 eller måske 250 m2 stort? Det afhænger af mange faktorer, som vi kigger ind i på denne side. 

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge til mit hus?

Der er ingen tvivl om, at en varmepumpe er en grøn og billig varmeløsning, og derfor vil det i de fleste tilfælde være en god idé at udskifte din nuværende varmekilde med en luft-til-vand varmepumpe, et jordvarmeanlæg eller en luft-til-luft varmepumpe. 

Men hvordan vælger du den rigtige varmepumpe, der passer til størrelsen på dit hus? 

Det hurtige svar er, at spørgsmålet skal stilles på en anden måde. For det handler ikke udelukkende om, om din bolig er 150 m2 eller 200 m2 – der er mange andre faktorer, der skal tages højde for i regnestykket. 

Hvor mange m2 kan en luft-til-luft varmepumpe opvarme?

Luft-til-luft varmepumpe 100 m2 

En luft-til-luft varmepumpe fungerer på den måde, at den udnytter den varmeenergi, der er i den udendørs luft. Luften føres gennem en indedel, som varmer luften op og fører den ud i boligen, og derfor er den oplagt til at opvarme mindre arealer. Det betyder, at det er et populært valg til sommerhuse og fritidshuse på måske 100 m2 eller deromkring. 

Luft-til-luft varmepumpe 150 m2 

Det er ikke udelukkende antallet af kvadratmeter, der afgør, hvilken varmepumpe du skal vælge. Hvis din bolig er 150 m2, kan en luft-til-luft varmepumpe sagtens være det rette valg. Måske (men kun måske) skal den dimensioneres anderledes, end hvis huset er omkring 100 m2. Lad en fagmand kigge på det, og få den korrekte vejledning. 


Hvor mange m2 kan en luft-til-vand varmepumpe opvarme?

Luft-til-vand varmepumpe 150 m2 

Ældre huse er i sagens natur mere utætte end moderne bygninger, og de er typisk dårligere isoleret. Det har en stor indflydelse på, hvilken varmepumpe du bør vælge. Eksempelvis vil et velisoleret hus på 150 m2 i mange tilfælde kunne varmes op af en luft-til-vand varmepumpe på 6kW.

På samme måde vil det rette valg til et hus på 100 m2, hvor isoleringen er i top, givetvis være en varmepumpe, der omtrent dækker et varmebehov i boligen fra 3-16 kW. 

Luft-til-vand varmepumpe 200 m2 

I modsætning til luft-til-luft varmepumper stiller en luft-til-vand varmepumpe andre krav til huset, da den skal kobles på et eksisterende system med varmerør – rør, der leder varmt vand rundt i boligen til gulvvarme og radiatorer – og det findes ikke i alle huse. Ofte er sommerhuse og fritidsboliger uden et vandbåret varmesystem.  

Til gengæld er luft-til-vand varmepumper oplagte i situationer, hvor der er behov for opvarmning af større arealer. Hvis dit hus for eksempel er 200 m2, og hvis dit hus er klar til det, vil en luft-til-vand varmepumpe i mange tilfælde være et rigtig fornuftigt valg. 

Luft-til-vand varmepumpe 250 m2 

En luft-til-vand varmepumpe kan varme større arealer op, end du måske tror. Den rette varmepumpe fra en kvalitetsleverandør kan sagtens varme selv store huse op – også boliger på 250 m2, 300 m2 eller mere. 

Læs om vores gennemtænkte løsning 

Øvrige varmekilder spiller en rolle 

Når du skal vurdere, om du skal investere i en luft-til-luft varmepumpe, en jordvarmepumpe eller en luft-til-vand varmepumpe, skal du forholde dig til husets øvrige varmekilder og varmemetode. Det handler ikke kun om antallet af m2 på huset.

Når en luft-til-luft varmepumpe bliver valgt til sommerhuse, er det typisk fordi der ikke er installeret radiatorer eller gulvvarme i huset. Hertil er der i mange tilfælde en supplerende varmekilde i form af en brændeovn og/eller elvarme.

Hvis vi derimod tager udgangspunkt i et velisoleret helårshus på måske 250 m2 eller 300 m2 med gulvvarme, vil en luft-til-vand varmepumpe alt andet lige være et oplagt valg. Og til så mange kvadratmeter kan det være, at du skal op i en 10 kW-varmepumpe. 

Hvilken varmepumpe til 100, 150, 200, 250 eller 300 m2

Særlige forhold kræver en særlig varmepumpeløsning 

Én ting er antallet af m2 og supplerende varmekilder – noget andet er den konkrete indretning og opbygning af lige netop din bolig. 

Har du gulvvarme? Har du pool? Og er isoleringen helt i top, eller trækker det lidt hjørnerne? Netop dit hus lever sit eget liv, og derfor kan man aldrig entydigt sige, at et hus på et bestemt antal m2 altid skal have en bestemt type varmepumpe. 

Vi tilpasser løsningen til dit hjem

Du vil selvfølgelig gerne have den mest effektive løsning til dit hjem. Det forudsætter, at du får en korrekt dimensioneret varmepumpe. 

Hos Vølund Varmeteknik dimensionerer vi altid et anlægs størrelse i samarbejde med dig og din VVS-installatør – og med udgangspunkt i lige netop dit hus. På den måde er du sikker på at få en løsning, der passer til præcis dit behov – hverken mere eller mindre.

Få professionel rådgivning

Vi vil altid anbefale, at du får professionel rådgivning til, hvilken størrelse og effekt din nye varmepumpe skal have. 

Få et uforpligtende tilbud 

keyboard_arrow_up
Loading...