Nyheder


Sådan varmer du bæredygtigt og billigere op – i huset og sommerhuset

9. juli 2021

Politikere, privatpersoner og industri har gennem de seneste år fået øjnene op for varmepumper, når sommerhuset, huset, industrien og erhvervslivet skal varmes op. Tendensen bliver støttet af regeringens klimaplan om at sænke CO2-udslippet og danske Vølund Varmeteknik ser en tendens, der blot vil fortsætte.

Varmepumper er den bedste vej til at nedbringe CO2-udslippet og samtidig give en billigere varmeregning. Sådan lyder det fra Vølund Varmeteknik, der er en af landets førende udbydere af varmetekniske produkter. 

Hvad er bæredygtighed?

"I vores regi er bæredygtighed at være med til at sikre et bedre miljø på kloden ved at nedbringe CO2-udslippet, og det opnår man fx ved at installere varmepumper i stedet for andre energiløsninger, der er til stede på markedet,” siger Niels Peter Skov, der er kommerciel chef i Vølund Varmeteknik. 

Der er forskellige typer af varmepumper på markedet - luft til luft varmepumper, luft til vand varmepumper og jordvarmepumper. Alle bidrager de til at nedsætte CO2-udslippet. 

Niels Peter Skov, kommerciel chef i Vølund Varmeteknik

”Når man investerer i varmepumper, så er man med til at nedbringe CO2-udslippet fra i morgen. Det er bæredygtighed for os,” lyder det fra Niels Peter Skov. 

Niels Peter Skov har været i industrien for energiløsninger – og særligt varmepumper –  i 35 år, hvoraf de 23 år har været i Vølund Varmeteknik. Og særligt inden for de seneste 5-6 år er der kommet skub i salget af varmepumper, hvor private husejere og sommerhusejere, industrien og politikere har fået øjnene op for, at varmepumper er en god vej til at nedbringe CO2-udslippet. Plus at det er en energieffektiv løsning, der gavner både danskeres privatøkonomi og samfundsøkonomien. 

Tager man eksempelvis et oliefyr og erstatter det med en luft til vand varmepumpe, så vil det nedbringe udslippet af CO2 med ca. 40% pct. I forhold til naturgas vil det nedsætte CO2-udslippet med ca. 35% pct. Omkostningerne ved opvarmning sænkes med 45-65 pct i forhold til andre opvarmningsformer.

”Med de forskellige varmepumper kan vi reducere energiforbruget betydeligt, og det kan man, fordi man bruger den gratis energi der er i luften og i jorden. Det er meget energieffektivt,” siger Niels Peter Skov. 

”Det betyder, at vi belaster miljøet mindre og efterlader en klode, der er mere bæredygtig,” tilføjer han. 

Strøm fra vindmølle- og solcelleparker kan bruges til at drive varmepumpen, så man har et kredsløb fra produktion til forbrug.

Fokus fra regeringen 

Den danske regering har fået øjnene op for, at varmepumper er en god miljømæssig investering, og har derfor bestemt at man de kommende 6 år vil give tilskud til varmepumper. 

”Det ligger i forlængelse af den danske klimalov, der tilsiger, at CO2-udslippet skal reduceres med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990-niveauet. Loven gælder inden for transport, landbrug, industri og erhverv, og der har man fra politisk side set, at varmepumper er en god idé – derfor har man valgt at give tilskud på op til  35.000 kr. ved køb af varmepumper, hvis man konverterer fra olie, naturgas, biobrændsel eller direkte elvarme” siger Niels Peter Skov. 

”Og derudover får man reduceret sin el-pris ved forbrug over 4.000 kWh, når man installerer varmepumper,” tilføjer han. 

Et vækstmarked

Varmepumper er et vækstmarked, der vil udvikle sig mere og mere de kommende år, lyder det.

Sidste år var markedet for varmepumper (luft/vand og jordvarme) ca. 15.000 stk. I år tegner tallet til at komme op på 20.000. Markedet for luft/luft varmepumper var sidste år på ca. 48.000 stk.

”Markedet for varmepumper øges ret meget i øjeblikket, og det er fordi, det er så attraktivt i forhold til andre muligheder, og fordi der er fokus på dem fra politisk side via tilskud,” siger Niels Peter Skov.

Derfor - som en større spiller på markedet – søger Vølund Varmeteknik at informere politikerne yderligere via dialog, og det sker gennem Varmepumpeindustrien, hvor Niels Peter Skov sidder som næstformand. 

Her søger han at udvikle energipolitikken, så mulighederne for varmepumper bliver så optimale som mulige.  

”Jeg har været på rejsen i mange år, og det er dejligt at se det marked udvikle sig til det, som det er nået til nu. Det er en super spændende rejse, og den kommer til at fortsætte de kommende år – vi ser stort potentiale i det både for miljøet og for danskeres privatøkonomi og for samfundsøkonomien,” lyder det fra Niels Peter Skov.


Læs artiklen i Politiken her.

Tilbage

keyboard_arrow_up
Loading...