Nyheder


Kold luft giver lune smågrise

7. juni 2018

Svineproducent Søren Larsen i Dronninglund opvarmer sine grisestalde med luft-til-vand varmepumper og sparer 110.000 kr. om året på varmeregningen.

Selv da der i vinter blæste vinde med bidende sibirisk kulde, havde svineproducent Søren Larsen i Dronninglund ingen problemer med at holde temperaturen oppe i sine grisestalde med sine fire nye F2120 luft-til-vand varmepumper fra Vølund Varmeteknik - de leverer en fremløbstemperatur på 63 °C helt ned til udetemperaturer på -25 °C.

 

Svineproducent Søren Larsen sparer 110.000 kr. - eller næsten 60 pct. - om året ved at opvarme sine grisestalde med luft-til-vand varmepumper i stedet for med olie. Her gennemgår han betjeningspanelet sammen med landbrugsspecialist Niels Kjær Nørgaard fra Vølund Varmeteknik.

Hybridløsning

De fire varmepumper er bygget op som et hybridanlæg, hvor en eksisterende oliekedel fungerer som backup og supplering. Langt størstedelen af tiden klarer varmepumperne selv opgaven med at sende energi ud i gårdens varmesystem, der består af ribberør og gulvvarme i smågrisestalde, gulvvarme i farestalde og opvarmning af stuehus med radiatorer.

Tidligere har vi brugt 35.000 liter olie om året. Henover vinteren har vi kun brugt 1.000 liter som supplement til varmepumperne. Det er mindre end beregnet, så der bliver vist ingen problemer i at nå den årlige besparelse på 110.000 kr. eller næsten 60 pct. i forhold til dengang, hvor vi kun brugte olie, konstaterer svineproducent Søren Larsen tilfreds og tilføjer: Og det hele passer sig selv i modsætning til andre løsninger. Nu kan jeg koncentrere mig om arbejdet i stalden eller på gården.

Søren Larsen har 580 søer og producerer 18.000 smågrise om året. Hertil kommer en stor passion for rododendroner, hvor havens 250 blomstrende pragteksemplarer nu får lidt ekstra opmærksomhed.

God investering

Anlægget er dimensioneret i samarbejde med projektafdelingen hos Vølund Varmeteknik, mens Højbjergs Smedie & VVS har stået for levering og montering.

Hos Højbjergs Smedie & VVS oplyser indehaver Henrik Højbjerg Christensen, at varmepumperne er monteret i kaskade. Det betyder, at drifttimerne er jævnt fordelt på maskinerne. Samtidig er anlægget forsynet med udetemperaturkompensering, så fremløbstemperaturen automatisk hæves, når vejret bliver koldere.

Anlægget betjenes på et informativt display på varmepumpen, ligesom det kan overvåges med den internetbaserede løsning NIBE Uplink via PC, tablet eller mobiltelefon.

I teknikrummet har vi sat en buffertank på 750 liter op. Tilsvarende har familien en hybridvandvarmer til brugsvand i privatboligen. Resultatet er en optimal løsning i forhold til anlægsinvesteringen, forklarer Henrik Højbjerg Christensen. Det bekræfter Søren Larsen:

 Med de nye, attraktive elpriser og efter diverse tilskud kan jeg se, at anlægget er betalt tilbage allerede efter tre år. Det er godt for forretningen og gør det lidt sjovere at gå i banken, når jeg ønsker at udvide eller foretage andre investeringer. Det er faktisk både skægt og tankevækkende, at der er så mange penge i luften over min gård, smiler Søren Larsen.

 

 


Download


Yderligere oplysninger:

Niels Peter Skov
Salgs- og marketingchef

E-mail: nps@volundvt.dk
Tlf.: 26 73 07 51

 

 

Tilbage

keyboard_arrow_up
Loading...