Varmepumpe til sommerhus

Derfor er en luft-til-luft varmepumpe til sommerhuset en god ide

I rigtige mange danske sommerhuse hænger der i dag en luft-til-luft varmepumpe på væggen. Og det er der en rigtig god grund til. 

En luft-til-luft varmepumpe til sommerhuset er nemlig både relativ billig og nem at installere. Den bruger langt mindre strøm end elradiatorer, og på mange modeller kan du endda tænde for varmen hjemmefra, så sommerhuset allerede er varmt, når du kommer frem.

Går du selv og overvejer at købe en varmepumpe til dit sommerhus, så kan du her blive meget klogere på alle fordelene, og hvad du skal være opmærksom på, før du køber.

Du kan bl.a. læse om:

Sådan fungerer en luft-til-luft varmepumpe i et sommerhus

En luft-til-luft varmepumpe fungerer i princippet som et køleskab - bare omvendt. Hvor køleskabet trækker varmen ud af madvarerne og slipper den ud på bagsiden af køleskabet, så trækker varmepumpen varmen ud af luften udenfor og bruger den til at opvarme luften inde i sommerhuset.

Rent teknisk består en luft-til-luft varmepumpe af en inde- og en udedel, der er forbundet af tynde rør med kølemiddel. Kølemidlet fordamper og bliver til gas i udedelen og kondenserer og bliver til væske i indedelen. Den proces skaber varmeenergi, der bliver brugt til at opvarme indeluften, når den bliver trukket gennem indedelen.

I dag har næsten hvert andet sommerhus en varmepumpe

I 2018 fik Bolius lavet en undersøgelse, der viste, at brændeovne med 67 % stadig er den mest almindelige opvarmning i de danske sommerhuse. Og næsten lige så mange (65 %) sommerhuse har også elradiatorer.

Men på relativt få år er luft-til-luft varmepumperne blevet så populære, at de ifølge undersøgelsen hænger på væggene i næsten hvert andet sommerhus i Danmark (46 %). Enten som eneste varmekilde eller suppleret af en brændeovn og evt. elradiatorer på de mindre værelser.

3 gode grunde til, at varmepumpen er et oplagt valg til sommerhuset

Ifølge Bolius er der tre gode grunde til, at luft til luft-varmepumper er blevet så populære i de danske sommerhuse.

En luft-til-luft varmepumpe er relativ nem og billig at installere

Selvom du ikke selv må installere en varmepumpe i dit sommerhus, så er det stadig en relativ billig varmeløsning at installere. Alt efter størrelsen på dit sommerhus koster det ofte kun 15.000-25.000 kr. at købe, få leveret og installeret en luft-til-luft varmepumpe.

Varmepumpen er ikke afhængig af varmerør eller radiatorer

Mange sommerhuse er bygget og designet til primært at blive brugt i årets varmeste måneder, hvor behovet for opvarmning er begrænset. Derfor er der også sjældent indlagt varmerør, installeret radiatorer eller gulvvarme. Men en varmepumpe er ikke afhængig af nogen af disse for at kunne varme sommerhuset op. Og du kan derfor spare mange penge ved ikke at skulle installere en centralvarmeløsning.

En luft-til-luft varmepumpe bruger langt mindre strøm end elradiatorer

Selvom en luft-til-luft varmepumpe er en relativt billig varmeløsning, så er elradiatorer langt billigere i indkøb. De koster ofte under 1.000 kr./stk. Men på den lange bane, så er varmepumpen en billigere løsning. Den bruger nemlig kun mellem en tredjedel og en fjerdedel af den el, som en elradiator bruger på at holde samme temperatur. Derfor vil du hvert år kunne spare penge på varmeregningen, og varmepumpen vil på få år kunne tjene sig selv hjem igen.

Luft-til-luft varmepumpen kan også køle dit sommerhus på de helt varme dage

Det er ikke uden grund, at en luft-til-luft varmepumpe til forveksling ligner de airconditionanlæg, man ser i massevis, når man rejser sydpå. I langt de fleste tilfælde er det nemlig samme princip, vi bruger til at opvarme vores sommerhuse med, som de bruger til at køle deres hjem ned med under sydens sol.

Det betyder også, at du på de helt varme dage kan bruge din luft-til-luft varmepumpe til at køle dit sommerhus ned med. Og præcis som du kender det fra charterferierne, kan du tage en dejlig kølig pause fra solens stråler indenfor, hvor varmepumpen kan køle sommerhuset mere ned, end hvad du ellers ville kunne opleve med almindelig gennemtræk.

Det skal du være opmærksom på, når du køber varmepumpe til sommerhuset

For at være sikker på, at du køber en varmepumpe, du bliver glad for mange år frem, er der en række ting, som du bør vær opmærksomme på.

Vælg en godkendt varmepumpe

Ikke alle varmepumper er designet til det danske klima, og der findes utrolig mange modeller. Så det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Derfor bør du holde øje med, om varmepumpen er godkendt af SparEnergi og står på deres varmepumpeliste. Det er din garanti for, at varmepumpen passer til det danske klima.

 

Vælg en varmepumpe, der også fungerer ved lave temperaturer

Det danske vejr er lunefuldt, og temperaturen kan hurtigt dykke - også i sommermånederne. Og måske vil du også gerne bruge dit sommerhus om vinteren? En varmepumpes ydeevne kan falde, når temperaturen falder. Derfor bør du sikre dig, at varmepumpen også kan producere varme, når der er rigtig koldt udenfor, så du ikke risikerer at fryse indenfor.

Vælg en varmepumpe, der kan indstilles til en lav temperatur

Ofte står sommerhuse tomme i længere perioder, især om vinteren. Derfor bør du kigge efter en varmepumpe, der kan gå langt ned i temperatur f.eks. til 10 grader. På den måde kan du holde dit sommerhus frostsikkert, men stadig spare mange penge på varme, når du ikke bruger det.

Kig efter energimærket

Ligesom du kender det fra køleskabe og hårde hvidevarer, har varmepumper også et energimærke. Gå gerne efter en varmepumpe med minimum klasse A og jo flere +’er - jo bedre.

Vær opmærksom på støjen

En af de eneste store udfordringer ved luft-til-luft varmepumper er støjen fra udedelen. Nogen hører den næsten ikke, mens andre føler sig mere generet af den. Varmepumper kommer også med en mærkning for deres støjniveau i decibel. Jo lavere decibel, desto mindre larmer den. Og et generelt råd til at undgå støjgener er at placere udedelen langt væk fra terrassen på en side af sommerhuset, hvor du ikke kommer så tit.

Mulighed for fjernstyring og programmering

Mange, men ikke alle, luft til luft-varmepumper kan fjernbetjenes eller programmeres til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter. Det giver ikke kun en god komfort, når du kommer til et sommerhus eller anneks, der allerede er opvarmet, men det kan også spare dig penge - f.eks. ved automatisk at skrue ned om natten.

Har du et stort luksussommerhus?

Der kommer flere og flere luksussommerhuse eller poolhuse i Danmark. De er ofte kendetegnet ved at have mange kvadratmeter, opvarmet pool, spa, gulvvarme og plads til mange mennesker, der dagligt kan tage lange, varme brusebade. Nu tænker du sikkert, at det lyder dejligt – og dyrt. Men luksus behøver faktisk ikke at koste mange penge på varmeregningen. Løsningen er en luft til vand-varmepumpe.

En luft-til-vand varmepumpe genbruger varmen udenfor til at opvarme sommerhuset og brugsvandet – også selvom det er en kold vinterdag. Det er både en økonomisk og bæredygtigt varmeløsning, som samtidig er særdeles energieffektiv, da den giver cirka 3,5-5 gange så meget varmeenergi tilbage, som den bruger i elenergi.

Allergivenlig varmepumpe til fritidshuset

Få en allergivenlig varmepumpe 

Vil du gerne være sikret mod allergifremkaldende partikler? Så er vores Fighter D-model et godt valg. Luft-til-luft varmepumpen er udstyret med et effektivt plasmafilter, der fjerner støvpartikler, pollen og andre luftbårne partikler. Den renser luften og sørger for et sundt indeklima i din fritidsbolig.

Læs mere om Fighter D-varmepumpen


Fordele ved en luft-til-vand varmepumpe

Hvis dit sommerhus opvarmes af radiatorer og/eller har gulvvarme, er en luft-til-vand varmepumpe den mest optimale løsning. Med den får du en totalløsning, som både kan opvarme din bolig og dit brugsvand. Og varmepumpen tilsluttes nemt den eksisterende varmtvandsbeholder, som allerede er i sommerhuset.

Udover at luft-til-vand varmepumpen er en økonomisk og miljøvenlig varmeløsning, så har den også andre fordele:

  • Du får adgang til billig varme i rigelige mængder til både opvarmning af sommerhuset og brugsvandet, uanset hvor stort huset er.
  • Du kan opvarme og holde temperaturen i din pool og spa uden at blive ruineret. 
  • Du slipper for vedligeholdelse forbundet med varmepumpen. 

Læs mere om en luft-til-vand varmepumpe

 

Vidste du, at du kan styre din luft-til-luft varmepumpe via wifi?

En luft-til-luft varmepumpe til sommerhuset eller annekset er ikke bare smart, den er også intelligent. 

Mange af vores luft-til-luft varmepumper har nemlig et indbygget wifi-modul, der gør det muligt at betjene varmepumpen via app på en smartphone eller tablet. Det betyder, at du kan fjernbetjene og programmere varmepumpen til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter. 

På den måde kan du tænde for varmen i sommerhuset på køreturen derud, så du altid ankommer til et dejlig lunt sommerhus. Det kan også spare dig penge, hvis du eksempelvis indstiller varmepumpen til at skrue ned om natten eller når strømmen er billigst. Hør om Smart Price Adaption.

Vi har varmepumper til alle typer sommerhuse

Hos Vølund Varmeteknik er vi eksperter i bæredygtige og økonomiske varmeløsninger. Det betyder, at vi de sidste mange år har leveret varmepumper til både helårsboliger og sommerhuse. Vi leverer både luft-til-luft varmepumper, der er oplagte til sommerhuset, og luft-til-vand varmepumper til helårsboliger og andre bygninger med centralvarme i form af radiatorer eller gulvvarme.

Du kan også få varmepumpe i dit anneks. Her er en luft-til-luft varmepumpe også et oplagt valg.

Læs mere om Vølund Varmeteknik og vores produkter

Bliv dækket i 16 år med en tryghedsforsikring

Vil du gerne have ekstra sikkerhed, når du køber en varmepumpe? Så anbefaler vi at tegne en Tryghedsforsikring fra Arctic, som er en specialforsikring til varmepumper. Med den er du dækket mod maskinskade og uregelmæssigheder i 16 år.

Bliv klogere på forsikringen

Relaterede artikler

Hvor må man installere en varmepumpe?

Det danske vejr er lunefuldt – og med undtagelse af de varmeste sommermåneder kan det ofte være nødvendigt at have varme på for ikke at fryse.

Læs mere

Fjernstyring af varmepumpe

Med en fjernstyret varmepumpe kan du både tænde og slukke for varmen – også selvom du ikke er i sommerhuset. Det er godt for både komforten og din pengepung.

Læs mere

 

Hvad koster en varmepumpe?

Varmepumper er en moderne og energieffektiv varmeløsning, der kan erstatte ældre og dyrere varmeløsninger i rigtige mange sommerhuse.

Læs mere

 

En varmepumpeskjuler kan dæmpe støjen

En varmepumpeskjuler ved sommerhuset, kan både beskytte varmepumpens udedel mod sol, vind og vejr, men den kan også skrue lidt ned for eventuelle lydgener.

Læs mere

 

Få et tilbud eller rådgivning fra din lokale Vølund-specialist

Overvejer du et produkt fra Vølund Varmeteknik? Få et uforpligtende tilbud. Eller få besøg af din lokale Vølund-specialist.

Kom godt i gang

keyboard_arrow_up
Loading...